10 znakova koji pokazuju da je tvoja beba mali genijalac

bebe
Foto: Brigitte Sporrer / ImageSource / Profimedia

Roditelji mogu proceniti inteligenciju svoje bebe posmatrajući određene znakove kod svog deteta. Nakon što primetite te znakove, važno je da ih negujete i razvijate kako bi vaše dete kasnije imalo koristi od toga u životu.

Rano dostiže nove razvojne faze

Možda znate da su razvojne prekretnice bebe značajan način da se kaže je li vaše dete na pravom putu u svom fizičkom, kognitivnom i emocionalnom rastu. Međutim, ako vaša beba dostiže ove prekretnice mnogo ranije od svojih vršnjaka, to bi mogao biti jedan od znakova inteligentne bebe. Mali genijalac naučiće da hvata predmete, da hoda, govori ili čita ranije od svojih vršnjaka, a nove razvojne izazove rešavaće s lakoćom.

Ima izvanredno pamćenje

Deca s velikim količnikom inteligencije imaju izvanredno pamćenje i često ćete ostati bez reči kad vam, recimo, kažu gde su ostavili igračku pre šest ili osam meseci.

Rano uči jezik

Bebe genijalci rano će progovoriti i pokazati interes za knjige i slušanje priča. Posebno nadarena deca već s 14 meseci slagaće bez problema dve reči, a s 18 meseci razumeće uputstva koja im dajete.

Lako rešava probleme

Bebi genijalcu dovoljno je samo jednom pokazati kako se slaže slagalica i počeće da je sama slagaže. Njena intelektualna snalažljivost doći će do izražaja u problemskim situacijama u kojima će se poslužiti predmetima koji je okružuju kako bi rešila izazov ili problemsku situaciju.

Uživa u samoći

Znamo da su deca druželjubivi mali ljudi i da retko žele da budu sami. Međutim, jedan od znakova inteligentne bebe je da često više voli da bude sama. Primetićete da se vrlo rado igra sami. Ili bi možda više volela društvo starije dece nego društvo svojih vršnjaka, za malo napredniju emocionalnu i intelektualnu stimulaciju.

Znatiželjna je

Činjenica jeste da su sve bebe po prirodi znatiželjne i željne istraživanja i iskušavanja novih stvari. Stoga, ako nađete rastavljeni autić ili igračku, znate ko je krivac za to. Ali bebe genijalci neće odmah navaliti na novu igračku koju ste im doneli. Umjesto toga, istražiće igračku iz svih uglova kako bi razumela njen mehanizam, a tek onda prionuti na igru.

Ima izražen fokus

Nadarena deca imaju izraženu sposobnost fokusiranja pažnje u dužem periodu. Takođe, imaju široko polje interesa budući da ih fasciniraju mnoge stvari. Bilo da razvijaju novu veštinu ili slušaju pesmicu ili priču, pokazaće intenzivnu koncentraciju i odlučnost prema učenju i savladavanju veština u njihovim formativnim godinama.

Povećana joj je pažnja

Vaše dete već će u ranoj fazi razvoja stupati u kontakt očima s osobama koje mu se svide, vrlo će brzo naučiti da im prepozna glasove i lica. Međutim, istovremeno će možda pokazati strah u prisutnosti stranca. Oni jednostavno gaje intenzivnu osetljivost na okolinu i događaje. Takođe, može ih uznemiriti premeštanje njihovih igračaka ili odeće. Ali s druge strane, nadareno dete dobro će se prilagoditi novonastalim situacijama i novim osobama.

Nije velika spavalica

Istina je – bebe genijalci jednostavno ne vole da mnogo spavaju. Njihov uvek aktivni um i znatiželjnost teraju ih da budu budni više sati nego druga deca. Takođe, imaju lagan san i vrlo će ih brzo razbuditi neki manji šum ili pokret. Vaša beba će se od malih buniti zbog odlaska na spavanje jer toliko je toga što želi da istraži, a ne može još da vam objasni kako joj je san dosadan, piše Miss7.hr.

Čudo od deteta s posebnim talentima

Neke bebe rano će iskazati nadarenost u muzici, umetnosti, plesu ili individualnim veštinama. Ukoliko u ranoj fazi identifikujete njihove posebne talente, pomoći ćete detetu da ih iskaže i neguje kroz odrastanje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram