10 stvari koje većina dece ne zna o svojim mamama, a trebalo bi

Foto: Shutterstock

Kad postanemo mame, puno tog se novog pojavi u našem životu i puno tog se promeni. Često sve ono što je bilo pre, odnosno određene aspekte, jednostavno ne govorimo deci. Jednog dana će saznati…

Zbog tebe je puno plakala

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je dok te rađala. Plakala je kad te prvi put držala. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Plakala je jer oseća tako duboke emocije prema tebi. Osetila je tvoju bol i tvoju sreću i podelila je to s tobom, bez obzira na to jesi li svestan ili ne.

Htela je to poslednje parče kolača

Foto: Shutterstock

Ali kad je videla kako to gledaš tim velikim očima i oblizuješ se tim malenim jezikom, nije mogla da pojede tu poslasticu. Znala je da bi je puno više usrećilo da vidi kako ti to sa slašću jedeš, nego da ona to pojede.

Bolelo je

Foto: Shutterstock

Kad si je povukao/la za kosu, bolelo je. Kad si je zgrabio/la onim oštrim noktima koje je nemoguće rezati, bolelo je. Kad si je ugrizao/la dok te dojila, i to je bolelo. Udarao/la si je u rebra kao pravi bokser s unutrašnje strane stomaka, razvlačio/la si joj stomak devet meseci, naterao/la si njeno telo da proživi do tad nezamislivu bol dok si stizao na ovaj svet.

Uvek se bojala

Od trenutka kad je saznala da postojiš u njenom stomaku, učinila je sve što je u njenoj moći da te zaštiti. Štitila te je kao mama medvedica. Kad su drugi hteli da te prime u naručje, ona je toliko htela da kaže ‘ne’ jer te u njenoj glavi niko nije mogao zaštititi kao ona. Srce joj je preskočilo nekoliko otkucaja kad je videla tvoje prve korake.

Ostala je budna do kasno kako bi bila sigurna da si sigurno stigao/la kući i probudila se rano da te isprati u školu. Za svaki pad, svako i najmanje spoticanje, ona je bila blizu, spremna da se uhvati. Ona je bila tu kad su te proganjali ružni snovi i groznica od temperature. Bila je tu da se uveri da si dobro.

Ona zna da nije savršena

Foto: Shutterstock

Ona sama sebe najviše kritikuje. Ona zna sve svoje mane i ponekad mrzi samu sebe zbog njih. Ipak, najstroža je prema sebi kada si ti u pitanju. Ona želi da oduvek bude savršena mama, ne radi ništa loše – ali budući da je čovek, povremeno pravi greške. Verovatno još uvek pokušava oprostiti zbog njih. Svim srcem želi da može da se vrati u prošlost i uradi neke stvari drugačije, ali ne može, stoga budi dobar/ra prema njoj i znaj da je učinila najbolje što je znala.

Gledala te je dok spavaš

Bilo je noći kad je bila budna do kasno u noć i molila se da ti konačno zaspiš. Jedva je držala oči otvorene dok ti je pevala i molila te „molim te, molim te, zaspi“. Zatim, kad bi konačno zaspao/la, sav njen umor nestao bi na trenutak dok bi sedila kraj tvog kreveta gledajući dole u tvoje savršeno lice, osetivši više ljubavi nego što je znala da je moguće, uprkos svojoj iscrpljenosti.

Nosila te je puno duže od devet meseci

Naučila je da te drži te dok čisti, naučila je da drži dok jede, čak bi te držala dok je spavala jer je to ponekad bio jedini način da i ona odspava. Ruke bi joj se umorile, leđa bi je bolela, ali držala bi te mirno jer si želeo/želela da budeš blizu nje. Grlila te je, volela, ljubila i igrala se s tobom. Osećao/la si se sigurno u njenom naručju, bio/la si srećan/na u njenom naručju, voljen/a u njenom naručju, pa te je držala onoliko često i koliko ti je trebalo.

Slomilo joj je srce svaki put kad bi plakao/la

Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije proizvodila tužni zvuk kao ti svojim plačem niti je prizor bio tako strašan kao kad su suze tekle niz tvoje lice. Učinila je sve što je bilo u njenoj moći da te spreči da plačeš, a kada nije mogla da zaustavi tvoje suze, srce bi joj se razbilo u milion komadića.

Stavila te je na prvo mesto

Nekad nije mogla sebi da priuši hranu, tuširanje san. Uvek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi ceo dan zadovoljavajući tvoje potrebe, a do kraja dana ne bi imala više energije za sebe. Ali sledeći dan bi se probudila i ponovila sve iznova jer joj toliko značiš.

Sve bi ponovila

Moraš znati da je biti mama jedan od najtežih poslova koje neko može da radi i ponekad je bila na ivici izdržljivosti. Plačeš, boli te, pokušavaš, ne uspevaš, radiš i učiš. Ali istovremeno doživljavaš više radosti nego što si mislila da je moguće i osećaš više ljubavi nego što je tvoje srce mislilo da može. Uprkos svoj boli, tuzi, kasnim noćima i ranim jutrima kroz koje si izložio svoju mamu, moraš znati da bi ona sve to ponovo učinila za tebe jer si vredan/na toga, piše Miss24sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram