Zašto je ljeto u Beogradu dobro

Stav 03. jul 202220:36 > 04. jul 2022 08:36
Nađa Irena Fišić Foto:Privatna arhiva

"Prvi put mi se nedavno uopće nije vraćalo u Beograd."

Znam. Teško je pomisliti da naslov nije ironičan dok je vani preko 30 stupnjeva. Čuj 30! U Beogradu je 30 na vremenskoj prognozi oko 37 u pravom životu, a ako piše 33 ili (Bože me
sačuvaj) 35, to znači da se živa penje preko 40 sigurno. Gadno je na betonu ljeti.

Nije ni romantično, ni fora, niti ti se živi dok sunce nemilice prži, a asfalt isparava.

Po prvi put mi se nedavno uopće nije vraćalo u Beograd. Puno bih radije ostala na otoku i moru.

Toplotni val u gradu nije mi zvučao primamljivo, ali nimalo. Nerado sam sletjela u prijestolnicu, još nekim prastarim ATR-om koji samo što se nije raspao ispuštajući jezive zvukove. Dočekao me vreo dan i zrak koji titra od vrućine. Ništa mi se to nije sviđalo. Zabrijala sam da je to sve loš znak.

I kaj se onda dogodilo da me vrati u život i ljubav prema gradu?

Nađa Irena Fišić Foto:Privatna arhiva

Pa to da stanovnici Beograda svaku stvar uspiju pretvoriti u zabavu! Uzmu ono dobro. Neizdrživo i je i grozno u gradu? Pa idemo do rijeke – imamo ih dvije!

Svaku je večer u tjednu svaka splav prepuna, nema mjesta, traži se upad preko veze, trešti muzika, ljudi se smiju i zabavljaju.

Događaju se festivali i koncerti. Hladi se po parkovima i fontanama, sjedi na Adi Ciganliji, šeće po knez Mihajlovoj u 1 ujutro. Grad se ne predaje, komeša se i uživa u ljetu. Vibra je zarazna. A tek vikend…

Na nekih 20 minuta od moje kuće je otok Bela Stena gdje se stiže čamcem i uranja u prekrasno hladan Dunav. Otkrila sam ga prošle godine i moj je osobni favorit. Pa onda Kovin i plaža Raj na rukavcu Dunava, Ostružnica gdje postoje splavi na kojima”blejiš” i onda prespavaš, bazen na Košutnjaku i hlad šume… Nastavite niz… Ima toliko toga da možeš svaki vikend istraživati, a da ne odeš 20 kilometara dalje od Beograda.

A tek ako kreneš u planine i jezera… Ma super je da je ljeto tek počelo!

***

Bonus video: Kako u beogradskom ateljeu nastaje jedan šešir


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram