Ti ćeš da mi kažeš kakvu frizuru ću da nosim posle 40.

Ivana Stojanov Foto:Privatna arhiva

Ponekad imam osećaj kao da postoji neko tajno društvo koje se bavi tematikom kako žene posle 40. treba da izgledaju.

Članovi tog tajnog društva su mi tako pre neki dan objasnili koju frizuru ne bi smele da nose žene posle 40. Kažu nikako duga kosa, to je velika greška, pozivaju se na stručnjake, u stvari citiraju frizera iz Njujorka koji se zove Dejvid. Dejvid kaže da samo Demi Mur može da nosi dugu kosu i samo njoj stoji fantastično. Umalo nisam uzela makaze. Kako sam sebi dozvolila takvu grešku? Zbabila sam se jer se nisam ošišala, užas jedan.

Ivana Stojanov Foto:Privatna arhiva

Tako krenem malo da guglam da vidim kako da izgledam dolično u svojim godinama.

Treba da bacim sve pocepane farmerke. Moram da se otarasim mini suknji, korseta, šortseva za leto, helanki, kratkih morskih majica, dekoltovanih haljina, suknji sa velikim šlicevima, i platforme i japanke lete obavezno.

Ivana Stojanov Foto:Privatna arhiva

Onu trenerku što sam je preplatila pa oprala u mašini, a pere se ručno, nikad više da ne obučem napolje, samo po kući ili u teretanu. Jesi normalna donji deo uz belu košulju i štikle? Kombinezoni no noo…pa onda sve moram da bacim.

Šminku mogu da zadržim, ali moram bebećim koracima da učim kako da se šminkam ispočetka. Ne bebećim, pardon, sigurnim koracima žene u srednjim godinama.

Ivana Stojanov Foto:Privatna arhiva

Šminka treba da me podmladi 10 godina. Tako kažu i onda ide redom da, ne, da, ne, da, ne, ne, ne. Pominju neke fluidne pudere, to je – da. Korektor u spoljašnjem uglu oka – neee. Rumenilo smem, nikako nisko na obrazu. Fuj i jake boje, šljokice i onda kažu nešto o mrtvoj koži i karminu. Malo se tu zbunim.

Ovi iz tajnog društva da se saberu. Moja garderoba treba da šalje poruku da sam fina sredovečna tetka (čitaj srednjovekovna), a šminka da sam 10 godina mlađa. Još ako se ošišam na kratko, to je bar pet godina manje, u totalu 15, malo li je…znači imaću oko 30, a oblačiću se ko moja baba Jovanka kad su dedu stavili u zatvor posle nemačkog logora. Pa ljudi moji, to ne ide! Smejaće mi se drugarice. Onda ništa, baci makaze Ivana, slavi svoj ormar, stavi teget-ljubičastu senku sutra i crveni šljašteći karmin, raščupavi tu kosu. Posle 40. ne smeš da nosiš samo budale u glavi, pogledaj onu Demi Mur.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram