Sramni muški tvit koji je prozvao moderne žene Srbije

Foto: Dundee Photographics / Alamy / Alamy / Profimedia

Stav da je ženama mesto u kuhinji, kao i žal za vremenima kada je su bile tek sluškinje svom suprugu, opstaje i u 2022. godini. Danas će retko ko otvoreno reći ženama da treba da odustanu od karijere radi porodice, već će to biti uvijeno u groznu sentimetalnost o "propasti vrednosti" koje su podrazumevale da žena kuva bar pet jela dnevno, sa sve osmehom na licu. Barem tako tvrdi tviteraš koji je pokrenuo oštru raspravu na ovoj društvenoj mreži.

„Žena nekad: Na jednoj ringli se kuva supa, na drugoj se prži meso, a iz rerne miriše pita sa jabukama. Sve miriše, pršti, uz osmeh grdi da se sve pojede. Žena sad: Podgreva gotovu lazanju iz Lidla, uključuje turbo na aspiratoru i doživljava nervne slomove jer prsnulo malo“, napisao je jedan Tviter korisnik – i izazvao pravu buru.

Očigledno su na meti moderne žene Srbije, koje svakodnevno pokušavaju da žongliraju svoje mnogobrojne uloge: majke, supruge, ćerke, domaćice, kuvarice, radnice, drugarice.

Sve to da bi im neko prigovorio kako podgrevaju gotova jela.

Žene na Tviteru nisu ostale neme na ovaj komentar. Nizali su se odgovori na tvit.

„Žena danas ustane u 6, da bi stigla na posao u 8. U najboljem slučaju, završava do 17h. Nekad se ostaje duže. Uleće u špic. Kod kuće je za sat, sat i po. Dakle, već je pola 7. Dok jede, makar malo odmori sat, sat i po. Već je pola 9. I to je stanica ako je bez dece“.

„Brate, nekad je lepo i kad mi muškarci znamo nešto da spremimo“.

„Ili jedite te podgrejane lazanje ili luk i strele u ruke pa u šumu da ulovite ručak“.

„I muškarci su nekad išli u rat pa vidim sad vise po Tviteru“.

„Opet ovi što njaču o tome KAKO SU NEKAD ŽENE I KUVALE I RAĐALE NA NJIVI I PRALE VEŠ NA RUKE kao da oni u 4 ujutru prežu ralo i volove umesto što u košuljici kratkih rukava u ekspoziturici neke banke kukaju kako ih bole leđa od sedenja“.

„Muškarac nekad: ide na posao, oblači se normalno, ne u utegnute pantalone koje zippuju pišu, snažan, odvažan, čuva, štiti, brani, snabdeva, štiti ženu koja sve radi oko kuće, jer ne ide na posao. Danas: jede go*na na tviteru, nesposoban i jaje sebi da obari. Za sve pita ženu“.

„To što ste opisali je život, a na njega i žene imaju pravo, verovali ili ne. Ako vam treba kuvarica, to se plaća. Ako nemate da platite, onda kuvate sami. Isto kao i žene“.

Bez obzira što je autor tvita možda želeo da se našali, očigledno je uspeo da isprovocira – ali i da nas podseti na sav teret koje društvo rado stavlja na leđa žena.

A zapravo, rešenje je sasvim jednostavno: ukoliko vam nedostaje domaća kuhinja vaše mame, nazovite je i pitajte za recept. Voila!

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram