Rekli su mi da serijski silovatelj živi dve ulice od mene

Nađa Irena Fišić Foto: Privatna arhiva

Otvaram jedan dan WhatsApp i stiže mi link od frendice na članak - izbjegavajte ovaj dio grada, tamo živi silovatelj.

Vjerujem da svi znate da je riječ o osuđenom serijskom silovatelju Igoru Miloševiću, koji je nedavno izašao na slobodu nakon 15 godina koje je odrobijao.

Netko ga je uslikao dok sjedi pred dućanom u Dalmatinskoj ulici i ubrzo se proširila informacija da stanuje negdje u blizini, kod Botaničke bašte.

Šireći paniku i strah, vijest je planula poput požara i poharala kvart u jednom danu. Sigurnosni redari kod Doma zdravlja upozorili su zaposlenice da je Milošević negdje u blizini, moja je prijateljica svojoj 18-godišnjoj kćeri nabavila peper sprej, djevojke su se počele kretati u parovima i hodati brže noću.

Onda je vijest poprimila novi oblik i počelo se pričati kako on zapravo ne živi u mom kvartu, nego nema stan, pa boravi po haustorima i upada u dvorišta.

Samu sebe sam uhvatila kako mahnito trčim na večeru u kompleks Luke Beograd, na koju sam krenula pješke kroz Žorža Klemansoa.

“Nisam normalna, pa ovdje je sve puno napuštenih tvornica i mjesta gdje se može prespavati”, lupalo mi je u glavi sa mojim sve bržim koracima.

“Meni je mama rekla da on živi na Banovom brdu i da vodim uvijek psa sa sobom kad idem van”, kaže mi frendica na istoj toj večeri, na koju sam upala zadihana i uznemirena.

Strah nam se uvukao preko noći, svi su ga vidjeli negdje, ostalo nam je da se sami organiziramo i dojavljujemo što se događa.

Dopustile smo mu da ga se bojimo. Upravo ono što ga hrani i što je tako ponosno istaknuo u gadljivom intervjuu koji je dao za jedan srpski medij.

“Volim kad me se boje. Kad mi uzvrate ili imaju stav, nije mi zanimljivo”, naveo je.

Ma je li? Nije ni svjestan koliko je opasno kad se žene prestanu bojati. I koliko su moćne protiv jednog malog, nebitnog čovjeka s bolesnim potrebama. Ono što nam preostaje jest da smo spremne na takve, da ne dopustimo strahu da nam se prišulja. Jer tko zna koliko ih još na žalost ima, a da nemamo pojma da prolaze kraj nas svakoga dana. Jer nisu ni prijavljeni ni registrirani prijestupnici.

***

Bonus video: Zrela Srbija: Baka Gordana