Profili žena koje viđam u srpskim teretanama

Teretana
Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Od tinejdžerskog perioda bijem bitku sa kilogramima i ne znam da li sam u životu imala istu kilažu duže od tri meseca. U teretanu idem od 14. i za sedam godina sam se nagledala svega i svačega. Tipove žena koje viđam ćete verovatno prepoznati i sami. Ima ih u svakoj lokalnoj sali za vežbanje.

Uvek sređena

Dođem na trening u običnoj trenerci, šarenim čarapama i dva broja većoj majici koja se, normalno, ni uz šta ne slaže, ali osećam se super jer sam u svom “sportskom modu”. Onda uđem i vidim devojku koja izgleda kao Tami Hembrou lično.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tammy ? (@tammyhembrow)

Krop top na duge rukave, helanke koje idu u kompletu, bele Najki čarape, prekul patike za trening i naravno fensi sportski sat.

Pogledam nju, pa sebe, pa opet nju i taman da se demorališem, a ušeta njena drugarica sa kompletnom šminkom. Ona ne nosi samo maskaru i korektor, već ful mejkap sve sa ajlajnerom, konturama po licu  i karminom. Gospođo, you do you, ne osuđujem, ali mislim da bi te tvoje pore rado prijavile policiji.

Bakica koja ima bolju kondiciju od mene

Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima dana kada se jedva nateram da dođem u teretanu, pa stanem na traku i hodam kao prava penzionerka, jedno deset minuta. Onda pored mene stane bakica u velikoj beloj majici i crnoj trenerci, sa peškirčetom oko vrata i onom znojnicom na zglobu i počne da trči, trči, trči, trči, i klikće ono dugme, a traka se ubrzava, ubrzava, ubrzava. Kad završi, obavezno odleprša na grupni trening gde uradi 100 čučnjeva u 10 serija. Bakice u teretanama su poput motivacionih govornica, iako ništa ne govore. Kad ih vidiš – blam te da posustaneš.

Milica 0: Bakica 1

„Ovde sam zbog fotke“

E, ove su mi verovatno i omiljene. Devojke koje dođu u teretanu samo da bi okačile sliku na Instagram, zvaćemo ih Keti.

Keti dođe u teretanu sređena, stavi čak i one rukavice na šake #beastmode, i onda sedi prvih pola sata i gleda u telefon.

Zatim, Keti shvati da je predugo blenula u ekran i red je da ustane. Za početak, lagano zagrevanje u vidu fotkanja u ogledalu, a onda prelazimo na fotkanje na strunjači. Bravo!

Super, sada Keti prelazi na stvarni trening. Međutim, ispostavi se da je trenirati teže nego što je mislila, tako da posle par trbušnjaka i nekoliko čučnjeva, sa pauzama od po 10 minuta između, Keti odlazi na traku. Vreme je za bumerange.

Iz ptičje perspektive snima noge kako koračaju na traci, onda to isto samo u ogledalu, onda svoju facu i noge u istom bumerangu. Oh, tu je već sat vremena, Instagram je video da je bila u teretani, znači Keti sada može kući.

Razume se –  nije podigla ni jedan teg, nema ni kapljice znoja, a rukavice su samo aksesoar.

Gluteus gluteus i samo gluteus

Da svi imamo požrtvovanost devojke koja dolazi u teretanu svaki dan i radi isključivo vežbe za zadnjicu, svet bi bio daleko naprednije mesto. S obzirom da joj je fokus na donjem delu tela, ona uglavnom radi vežbe i gleda u telefon, tako da izgleda vrlo kul i na kraju treninga je ista kao i na početku.

Onda bacite pogled na drugi kraj teretane i vidite mene. Crvena u licu kao paprika, majica zbog znoja u dve nijanse, šiške su mi skroz mokre i rastajem se sa dušom. Kao Elvis Prisli u svojim najgorim danima.

Njoj je sve teško

Nikad nisam imala privatnog trenera, jer sam sama sebi najveći mučitelj i zato ne razumem žene koje unajme privatnog trenera i prenemažu se.

“Jao ja ne mogu toliko čučnjeva”, “Ne, pretežak mi je ovaj teg” (teg ima tri kilograma), “A Đole teško mi je”,…

Prvo, ja da sam Đole trener, izabrala bih nasilje – aman, saberi se, došla si da treniraš.

Ali ne, Đole drži motivacione govore, Đole smanjuje kilažu, Đole joj pomaže u serijama. Mada, Đole je muškarac, a i dobija pare za to.

Deli besplatne savete, koje niko nije tražio

Volim da mi neko kaže ako nešto ne radim pravilno, ali one dobronamerne gospođe koje na svaku moju vežbu imaju zamerku i osećaju potrebu da mi održe predavanje su mi posebna noćna mora.

“Vidi draga, ta vežba ti uopšte ne pogađa mišić, mnogo ti je bolje da radiš ovako, slobodno me pitaj šta ti nije jasno”.

Ja se ljubazno zahvalim i pokušam da nastavim sa treningom.

“Znaš, ja sam ti u fitnesu 20 godina. Ako radiš kardio, nikako duže od 45 minuta, jer posle toga nema efekta”.

Sada bi gospođa da mi pričamo o njenim fitnes uspesima. Ponovo se zahvalim na savetu koji nisam tražila i nastavim da radim ono što sam počela.

“Jao draga ni ta vežba ti nije baš dobra. Gledaj, moraš da se fokusiraš musculus triceps brachii, jer ovako gađaš potpuno drugi mišić”.

Sad je ona jako fensi jer je rekla “musculus triceps brachii”, a ne samo “triceps”. Na kraju se, nimalo suptilno premestim u drugi kraj teretane. Ostavi me na miru fitnes čarobnice.

Spremam se za leto

Teretane se posebno napune u maju i junu, kada devojke hvataju poslednji voz “bikini telo”. Odjednom dolaze gomile drugarica da vežbaju zajedno i u teretani nema kvadrat slobodnog mesta.

Već u septembru, situacija bude mnogo drugačija, jer počinje polako sezona slava, pitica i kiflica, tako da do sledećeg maja, može slobodnije da se diše.

***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram