Pravda za dlake ispod pazuha

Stav 20. sep 202120:17 > 22. sep 2021 13:44
Lourdes Leon
Lourdes Leon, Foto: Elder / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U poslednje vreme sve češće viđam poznate ličnosti na Instagramu sa podignutim rukama i dlakama ispod pazuha. Vizuelno - ne smeta mi uopšte. Društveno - ako, imaš pravo da biraš. Ipak, srećna sam što na poslu, u prevozu ili kod kuće nisam blizu njih.

Nisam istraživala kad su ljudi tačno počeli sa uklanjanjem dlaka. Znam da je u drevnom Egiptu osoba bez dlaka smatrana čistom i višom klasom. Ovo za višu klasu me baš i ne interesuje, niti smatram da to danas treba da ima ikakve veze, ali čistoća – to je moja tema.

Dlakava revolucija poznatih

Ako se borimo protiv nametnutog kalupa kako bi trebalo da izgledamo i da se ponašamo da bismo bile prihvaćene – ja sam prva u redu. Naravno da prihvatam slobodu izbora i ženo, ako nećeš da se briješ – nemoj. S obzirom na to da sam poprilično maljava i da sam lično imala brojne komplekse zbog toga, apsolutno podržavam želju da se rasteretite i prestanete s brijanjem.

Hm, ali i nema baš tih žena. Bar ne primetno mnogo. Zašto je onda pazuh slika i prilika revolucije koja treba da snaži žene?

I meni je muka od silnih reklama za brijače gde vidimo ženu kako brije – već obrijane noge. Kao i već savršeno glatke i fotošopirane noge na kojima ne postoji ni jedna jedina tačkica. A ja evo, koja ne koristim brijač već godinama, imam ipak tačkice kojih ne mogu nikako da se rešim. I urasle dlake. A mnoge i promašim. Nekad se pravim i da ih ne vidim.

Ako već idemo ka tome da se oslobađamo grudnjaka (aleluja!), zašto onda i ne puštamo dlake na svim delovima tela?

Zašto su brkovi diskriminisani? A dlake na stomaku, grudima? Hajde recite mi gde su silne podignute dlakave noge poznatih zvezda koje šalju važnu poruku svetu koja otprilike znači ‘volimo svoje dlake’! Ili vole samo one pod pazhom?

I ne mogu da se ne zapitam, da li je žbun ispod pazuha samo jedan od trendova performativnog aktivizma 21. veka koji će doći i proći. Jer, ako tako hrabro održavate i negujete svoje dlake ispod pazuha, kako možete da pogledate svim ostalim dlakama u oči kada ih suočite s brijačem?

Isto tako, ako ćemo da promovišemo demokratske vrednosti poput slušanja svih strana, liberalnih načela gde ne branim ja vama ništa niti vi meni, i generalno slobodu govora – onda bi trebalo da smem da kažem da su mi dlake ispod pazuha – bljak.

I vraćam se na deo diskriminacije, gde su mi na ovu temu često postavljali pitanje – ‘A za muškarce je okej da ne briju dlake ispod pazuha, a za žene nije?’

Jeste okej za sve koji ne žele da se briju, ali meni nije okej ni za žene ni za muškarce jer  – smrducka. Sori.

Brijanje pazuha mi je nekako toliko ušlo u rutinu, da leti ni ne primetim kada to činim, a kada ne. Dok zimi – pih, ukoliko preskačem par dana i te kako primetim da je žbun olistao. I ko god kaže da kod njega nije tako – laže. Prosto, to je postao deo higijene i verujem da nijedan sapun, šampon, regenerator i pakovanje za kosu, pardon, dlake ispod pazuha – ne može da ublaži tu posebnu esenciju znoja.

Dok su muke brijanja nogu znatno veće.

Zato bih volela da u jedno vrelo, letnje popodne vidim sve one koje se zalažu kako šetaju gradom u mini suknji i dlakavim nogama. Želim da vas vidim na plaži u seksi bikiniju i dlakama na stomaku. Kao i savršeno spremne za crveni tepih dok vam se smeše brčići iznad crvenog karmina. E onda ću da skinem kapu.

Za sad mi tu samo nešto smrdi.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram