Odgovor Lečića na tekst „Kriv je dok se ne dokaže suprotno“

Stav 29. jul 202114:55
Branislav Lečić Foto:Filip nKrainčanić/Nova.rs

Glumac Branislav Lečić poslao je odgovor na tekst pod naslovom "Kriv je dok se ne dokaže suprotno" objavljen na sajtu Zadovoljna.nova.rs, koji vam prenosimo u celosti.

Povodom objave navedene informacije, a na osnovu odredaba čl. 83 Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016-autentično tumačenje) Branislav Lečić iz Beograda, preko punomoćnika advokata Uroša Đ. Andrejića iz Beograda podnosi sledeći:

Odgovor na informaciju

„Svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.“

Član 34. stav 3. Ustava Republike Srbije

„Svako se smatra nevinim sve dok se njegova krivica za krivično delo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

Državni i drugi organi i organizacije, sredstva javnog obaveštavanja, udruženja i javne ličnosti dužni su da se pridržavaju pravila iz stava 1. ovog člana i da svojim javnim izjavama o okrivljenom, krivičnom delu i postupku ne povređuju prava okrivljenog.“

Član 3. Zakonika o krivičnom postupku

„Svako ko je optužen za krivično delo mora se smatrati nevinim sve dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona.“

Član 6. alineja 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima

„Bilo ko optužen za krivično delo ima pravo da bude smatran nevinim dok na osnovu zakona krivica ne bude dokazana na javnom suđenju, na kojem su mu obezbeđene sve garancije potrebne za njegovu odbranu.“

Član 11. Univerzalne deklaracije o pravima čoveka

Pretpostavka nevinosti, kao što vidimo, garantovana je svakom čoveku, kako pozitivnim propisima Republike Srbije, tako i ratifikovanim međunarodnim aktima. Ista pretpostavlja jedno od najviših dostignuća pravne države i civilizacije uopšte. Pre nego je ljudski rod iznedrio načelo pretpostavke nevinosti, u krivičnom postupku je važilo načelo pretpostavke krivice. Da pojasnimo, radi se o srednjem veku i suđenju jereticima od strane inkvizicije.

Danas, u 21. veku, svedoci smo nedopustivog postupanja sredstava javnog informisanja, gde je tvrdnja jedne osobe da je druga učinila neko krivično delo na njenu štetu očigledno postala dovoljna da se ta osoba odmah označi kao učinilac istog.

Internet portal zadovoljna.nova.rs objavljenim naslovom i tekstom od 14.07.2021. godine https://zadovoljna.nova.rs/stav/kriv-je-dok-se-ne-dokaze-suprotno/ na najgrublji način povredio je kako moj ugled i čast, tako i pretpostavku nevinosti kao jedno od osnovnih ljudskih prava i temelja pravne države, ali i interes javnosti da bude potpuno i istinito informisana.

Naime, objavljujući najpre naslov „Kriv je dok se ne dokaže suprotno“, a zatim i tekst u kom me tretira kao učinioca jednog od najgnusnijih zločina, bez obzira na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da protiv mene ne sprovodi istragu, budući da nema dovoljno dokaza da sam učinio delo za koje sam javno optužen, internet portal zadovoljna.nova.rs i njegov glavni i odgovorni urednik su kod čitalaca pokušali da stvore sliku kako sam ja silovatelj.

Ono što je posebno opasno u postupanju novinara i urednika portala zadovoljna.nova.rs jeste činjenica da isti omalovažavaju i državne organe (u ovom slučaju VJT u Beogradu) ukoliko im se neka njihova odluka ne dopada, iako ne znaju skoro ništa o samom postupku koji je vođen. Ni to nije sve, oni sebi daju za pravo da pretpostavku nevinosti, kao jedno od temeljnih načela pravne države („Svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda“) potpuno izokrenu i izvrgnu ruglu kroz naslov „Kriv je dok se ne dokaže suprotno“.

Gospodo novinari i urednici portala zadovoljna.nova.rs, podsećam Vas da su srednji vek i vreme inkvizicije i „lova na veštice“ odavno prošli, i hteli Vi to da prihvatite ili ne, svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda.“