Kriv je dok se ne dokaže suprotno

Stav 14. jul 202121:03 > 21:19
Danijela Štajnfeld, Branislav Lečić
Foto: N1/Nemanja Jovanović

Mlada glumica koja je pre mnogo godina otišla iz Srbije pomislila je da bi njena karijera konačno krenula uzbrdo ako bi izazvala neki skandal, koji će mediji pratiti i zbog kojeg će ceo svet čuti za nju. Dugo je razmišljala i odlučila da to bude optužba za silovanje.

Ali, da bi je priča lansirala u zvezde, „meta“ je morala da bude neko poznat, baš, baš poznat, koga žene obožavaju i u čije se moralne stavove ne sumnja. Setila se jednog takvog, slavnog muškarca iz svoje prošlosti, s kojim je pre mnogo godina podelila nekoliko intimnih trenutaka, ali on nije želeo da ostane s njom. Ipak, bila je ponosna što je baš nju izabrao, bila joj je čast. On je već bio poznat glumac i ona je uživala dok ga je slušala i pomagala mu da nauči tekst za svoju novu predstavu, u kojoj je trebalo da igra silovatelja, ali nažalost to delo nikad nije bilo izvedeno. Čak ga je jednom prilikom i snimila, ah, kako je zvučalo realno, učila je od njega… I tu joj je sinulo! Iskoristiće taj snimak kao dokaz. Optužiće ga za silovanje, uništiće mu karijeru jer ju je šutnuo pre devet godina, a njena će da procveta. Plan je krenuo da se odvija, svi su je prozreli, a slavni glumac je ni kriv ni dužan stavljen na stub srama, samo zato što je bio prevelik frajer. Srećom, tužilaštvo je u startu prozrelo njene namere i odbacilo krivičnu prijavu pre nego što je sve otišlo predaleko… Verujete li u to? Verujete li, kad glavni akteri te drame ponesu lica Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića?

Jer to je otprilike priča koja nam se servira od strane branilaca Branislava Lečića, kojeg je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje. To je priča koju je i tužilaštvo podržalo, odbacivši njenu krivičnu prijavu zbog silovanja, „jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo“. Dakle, poruka je da zaboravite snimak Lečićevog glasa od kojeg je svima bilo muka, zaboravite ispovest Merime Isaković, zaboravite dokaze i svedoke koje je Štajnfeld najavila i prihvatite da je ova žena, koja će zauvek ostati označena skandalom, samo htela medijsku pažnju kako bi spasla svoju karijeru. Ne možete?

I Lečić je tu odluku dočekao saopštenjem u kojem poručuje da se „ne oseća kao pobednik“. Kaže da je to „čekana pravda“, ali da mu je naneta nenadoknadiva šteta i da su „mnogi požurili da ga osude“.

Da, izgleda da je kriv dok se ne dokaže suprotno. Ne zato što znamo šta se tačno desilo te 2012. među njima. Ne zato što nam nije dovoljno simpatičan. Ne ni zato što bezrezervno verujemo Danijeli Štajnfeld i Merimi Isaković.

Pročitajte još:

Za javnost je kriv, jer oni na kojima je bilo da, nakon svega, dođu do istine nisu uradili svoj posao. Jer istraga nije otvorena. Jer nisu saslušani svedoci. Jer čak ni snimak od kojeg je sve počelo nije poslat na veštačenje da bi se proverila autentičnost.

Kriv je, jer je ovakav tretman njegovog slučaja šamar svim žrtvama seksualnog nasilja koje skupljaju hrabrost da progovore i brutalan podsetnik na to da i dalje živimo u zemlji gde je: „Znaš ti ko sam ja?“ jače od zakona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram