Muškarci na Redditu baljezgaju o raspodeli kućnih poslova

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Korisnik Reddita postavio je post u kome je između ostalog napisao i: „Pošto sam ja jedini koji je radio, plaćao sam kiriju, račune, potrepštine, izlaske i mislio sam da je fer da ona radi sve poslove po kući” i time pokrenuo diskusiju među muškarcima o tome kako bi iz njihovog ugla trebalo da se dele kućni poslovi.

Kućni poslovi su večna tema oko koje će se muškarci i žene raspravljati – bar za sada izgleda tako. Naime, korisnik Reddita postavio je opsežnu objavu objašnjavajući zašto su on i njegova devojka raskinuli i kako je raspodela poslova po kući – bio problem.

Prvi komentar koji nam je zapao za oko bio je: „Previše ti tu matematike uvodiš 40/40 60/40, 2/3… nije ti život matematika. Žena i ja trenutno radimo oboje, ona za 50.000 ja za 250.000. Da li tvoje merilo isključivo u broju sati provedenih na poslu ili i u količini para? Da znam da li tražim da radimo 50:50 ili onda 5/6 a ja 1/6 jer više zarađujem jbg?”

Imali smo i primer iste situacije…

„Drug je imao identičnu situaciju gde je radio 2 posla da bi skrpili kraj sa krajem i mogli da žive kao podstanari umesto da i dalje živi sa svojima a ona u domu. I pored toga što je lik radio 2 posla, zatekne ga kući da je ceo stan u neredu i onda ga još ona dohvati kao ajdemo u izlazak da trošimo pare i zaje*avamo se. To je prosto nezdrav odnos. S druge strane, kao što reče neki komentar, previše je to matematike. Ok je kao neka gruba smernica ali sve je stvar dogovora.”

Ono što nas, a i jednu korisnicu, interesuje, kako zapravo izgleda ta magična formula dogovora ako su u jednačini prisutna i deca?

„Mnogo me zanima kako se ta matematička podela kasnije primenjuje kad stignu deca?”

Odmah je dobila i odogovor na svoje pitanje.

„Isto… 50% deteta rodi ona, 50% rodim… Čekaj malo…?”

S tim da je ovaj duhoviti komentar, na koje se sigurno ježe sve žene – rešio problem.

„Nađete ženu da radi kuđne poslove umesto vas.”

A, jedan od komentatora je istakao realnost takve situacije.

„Kad dođu deca žena sve radi i to je tako zaje*e se i vise nema nazad.”

Da li zaista nema nazad ili će ikada doći do bilo kakve promene u našem društvu? Možda je jedan korisnik naslutio isto…

„Nema univerzalnog pravila. Jednostavno je kompromis bitan, a i poštovanje. Ako ti radiš, plaćaš sve (ili barem najveći deo), ne znači da ona treba da preuzme sve kućne obaveze. Ne treba to da ti bude znak da onda uzmeš, sipaš sebi sok u čašu, popiješ i onda ostaviš čašu neopranu u sudoperi, ili još gore negde van kuhinje. Ja lično u tvom slučaju bih bio ta devojka. Ja u stanu preuzimam 90% obaveza što se tiče čišćenja, kada se sprema i pojede hrana, ja sam taj koji puni mašinu i sređuje kuhinju, itd. Ali jako frustrira kada ostane časa na nekom stolu ili pored kreveta, a vrlo lako može da se odnese u kuhinju. Ne mora se oprati, ali se onda olakšava posao kada se puni mašina, da se onda ne juri po stanu nekoliko puta. Iritira kada se pored kreveta ostavi milion čarapa, a svako jutro pred posao se ide u kupatilo gde se mogu ostaviti prljave stvari.

Kompromis mora da se napravi, i najgore je da se ne razgovara o tome. Uostalom, žena, ili partner, nije tu da radi za tebe, nego da zajedno radite i održavate svoj dom. Ne mora da se pravi dodatan posao. Ja eto ređe spremam hranu, iako sam sposoban za to, jednostavno zato što smo se dogovorili da on to čini jer njemu to prija i voli da mi sprema hranu.”

Kompromis, kompromis, kompromis… stalno slušamo o tim kompromisima, a realnost je daleko od toga. Bar za sad…

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram