Gest nemačkih gimnastičarki protiv seksizma na Olimpijadi

Stav 26. jul 202115:17 > 17:11
Nemačke gimnastičark
Nemačke gimnastičarke Foto: MARIJAN MURAT / AFP / Profimedia

Nakon što su norveške reprezentativke koje igraju rukomet na pesku odbile da nose donji deo bikinija, usledio je novi ženski protest - ovoga puta na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nemački gimnastički tim nosio je odela koja pokrivaju celo telo u znak protesta protiv seksualizacija žena u tom sportu.

Nemačke gimnastičarke zauzele su stav protiv seksizma u njihovom sportu – umesto uobičajenih trikoa nosile su uniforme koje pokrivaju noge i ruke.

Tim gimnastičarki čine Sara Vos, Paulin Šefer-Bec, Elisabet Sajz i Kim Bui, navodi DW.

„Kako odrastate kao žena, prilično je teško da se naviknete na svoje novo telo. Želele smo da budemo sigurne da se sve osećamo prijatno i pokažemo svima da mogu da nose šta god žele i izgledaju neverovatno, osećaju se neverovatno, bilo da su u dugačkom ili kratkom trikou“, rekla je Sara Vos (21).

Podsetile su na slučaj trenera Lerija Nasara, koji je seksualno zlostavljao stotine gimnastičarki, uključujući super zvezdu Simon Bils.

Vos je rekla da ona i njene saborkinje iz tima žele da postanu „uzori“ – a njihov gest oduševio je i ostale gimnastičarke.

„Mislim da je zaista sjajno što imaju petlju da u tako velikoj areni pokažu devojkama iz celog sveta da možete da nosite šta god želite. Pozdravljam ih zbog toga“, rekla je norveška gimnastičarka Džuli Erihsen.

Triko koja pokriva noge dozvoljen je na međunarodnim takmičenjima, ali do sada se gotovo isključivo nosio iz verskih razloga.

Nemačka gimnastička reprezentacija nije se plasirala u finale.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram