Norveške rukometašice kažnjene jer neće da igraju u bikiniju

Stav 22. jul 202108:07 > 08:52
Norveški tim Foto: Maxim Tumanov / Sputnik / Profimedia

Norveška ženska rukometna reprezentacija suočava se sa novčanim kaznama zbog toga što su odlučile da na Evropskom prvenstvu nose šortseve umesto donjeg dela bikinija, navodi se u saopštenju Evropske rukometne federacije (EHF). Sportiskinje su protestovale jer smatraju da je pravilo da igraju u donjem delu bikinija seksističko.

„U utakmici za bronzanu medalju protiv Španije u nedelju, tim Norveške igrao je u kratkim pantalonama koje nisu u skladu sa pravilima. Disciplinska komisija je odlučila da izrekne novčanu kaznu od 150 evra po igračici, u ukupnom iznosu od 1.500 evra“, navodi se u izjavi.

Propisi za ženske uniforme na turniru, koji se održavao u Varni u Bugarskoj, od 13. do 18. jula, kažu da igračice moraju da se pridržavaju specifikacija definisanih u pravilniku Međunarodne rukometne federacije o rukometu na pesku.

„Žene bi trebalo da nose bikini, a gornji deo treba da bude pripijeni sportski grudnjak sa otvorenim rukama. Donji deo ne sme biti duži od deset centimetara sa strane“, kažu u propisima.

Pravila za muške uniforme su drastično drugačija. Oni moraju da nose čvrsto pripijene majice bez rukava i duže šorceve koji nisu previše široki, ali treba da budu 10 centimetara iznad kolena.

*

Norveška igračica Katinka Haltvik rekla je da je odluka o nošenju šortseva bila „vrlo spontana“ i da su se „osećale ugrožene propisima“.

„Ljudi su navijali za nas jer smo izašli tako ispred nekoliko timova i prihvatili najveći teret. Ne mogu svi timovi priuštiti plaćanje takvih kazni“, rekla je.

Dodala je da bi rukomet „trebalo da bude inkluzivan, a ne ekskluzivan sport“.

Francuska selektorka Valeri Nikolas javno je podržala stav Norvežanki.

„Gubili smo igračice zbog uniformi. Igračice mi kažu da im je neprijatno, osećaju se gole i kao da ih posmatraju. Ovo je sport sa puno pokreta i sputavaju vas bikiniji. Takođe postoji neprijatnost povezana sa menstruacijom, kao i sa religijom“, rekla je.

***

Bonus video: Razumevanje – vrlina koja nam nedostaje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram