Danijela, niste fer, reče tužilac i ne umre od sramote

Stav 15. jul 202110:45 > 16. jul 2021 08:18
Gde su drugi kad si sama svoje sve?
Sara Radojković Foto: Dejana Batalović

Vest o tome da je tužilaštvo odbacilo prijavu Danijele Štajnfeld indirektno je došla do mene. Prijatelji su mi pažljivo i bojažljivo prosleđivali informaciju sa nekim čudnim nesvesnim potekstom koji govori otprilike „kod nas ti je sve blato i crnilo, džaba tebi taj feminizam...“ Sa druge strane, tužilaštvo je svesno ili nesvesno, a biće da je ovo prvo, baš tu poruku vrlo direktno poslalo svakoj osobi koja je ikada poželela da žene u Srbiji žive dostojanstvenije.

Moja prva reakcija nije bila bes. Jer na šta više da smo besne u ovoj zemlji? Na to što nam tovarite odgovornost za natalitet nacije dok nam dajete nikakvu socijalnu zaštitu? Da smo ljute u zemlji u kojoj svaka koja ode da prijavi nasilje biva iznova podvrgnuta nehumanom tretmanu neobučenih policijskih inspektora, čast izuzecima koje su većinski naravno žene, pa onda i tome da iz tužilaštva procure poverljive informacije do toga da to isto tužilaštvo uopšte ni nema osnovne mehanizme da bi uopšte bilo u stanju da obradi tako kompleksan slučaj… Jer na to da budem besna? Molim vas, gospodo, pa ja ipak imam staž od 32 godine plivanja u ovoj patrijarhalnoj žabokrečini koja je tek nešto malo gora od globalne patrijarhalne žabokrečine.

Vremenom, ipak, đavo mi nije dao mira pa sam i sama morala da otvorim naslove od kojih me je najviše zanimala naravno Danijelina izjava.

Žena, iako zaista nema kome da se pravda i objašnjava, još jednom je temeljno obrazložila svaki svoj postupak: kada, zašto i na koji način je podnela prijavu. I sve je jasno kao dan svakome ko se iole udubio u ovaj slučaj.

Međutim, trenutak u kome sam htela da izgorim i koji je prelio sav moj dobro utrenirani zen budizam, bio je kad čitam reči koje joj je uputio državni tužilac nakon što mu je obrazložila zašto im ništa ne veruje. Rekao je, pazite sad… Danijela, niste fer…

Nije rekao izvinite, sistem je truo i korumpiran, u njemu rade nesposobni ljudi među kojima sam i ja, ja sam nemam dovoljno sposobnosti i snage da porkenem promenu… Nije joj rekao, daću sve od sebe da ne izneverimo vaše poverenje jer smo svesni da ništa od ovog ne morate da radite. Ne, čovek je rekao, Danijela, niste fer… Žena je svoju traumu sama iscelila, sama se osnažila da iz svega izađe sa nekim smislom i rešenošću da istraje u borbi da se tako nešto ne ponovi, a čovek od koga se očekuje da radi svoj jebeni posao bez suvišnih komentara i prebacivanja odgovornosti, njoj, preživeloj seksualno zlostavljanje kaže… Danijela, niste fer.

Ostaviću ove reči sad da odzvone na papiru pa kad ovaj već nije crkao od sramote, neka onda barem nas bude sramota šta takvu besramnu bahatost dozvoljavamo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI