Čudna osobina Beograđana zbog koje je sve drama

Nađa Irena Fišić
Nađa Irena Fišić Foto: Privatna arhiva

Dramatika. Ovdje u Beogradu stvari se uobičavaju debelo pretjerivati. Situacije su uvijek dramatične. Outfiti također.

Evo primjerice trebaš se s nekim naći, ali u međuvremenu je pala kiša. Točnije, špricnulo je tri kapi.

– Vani je jezivooooo. Kasnit ću sigurno. Ako se uspijem iskombinirati – redovno stiže poruka. Kad se osoba i uspije probiti kroz sve Scile i Haribde, upada zadihana, ne može doći k sebi, kreće priča što se sve dogodilo na putu uz te kapi kiše, mokre kolnike, divlje zvijeri i ostalo.

Ali to je samo kiša – ako se i usudim slučajno podsmjehnuti, obično me dočeka odgovor: Aha, ali ovo je Beograd, kiša je ovdje nešto drugačije.

Pa onda recimo ideš kod nekoga u goste, prilika je sasvim opuštena. Ja dođem u sivoj trenirci ostali su uskim kožnim hlačama, dezenima, isfrizirani, dramatični. Ne postoji da si overdressed.

Moji beogradski prijatelji prilično su dramatični i glasni i kad prepričavaju događaje. Neka sasvim uobičajena stvar postaje mega, turbo, doživljaj.

– Zamisli, znači ono, riba mi upada bukvalno na dva metra, seče kroz dve trake, ništa ne vidim, kočim kao manijak, razumeš! Ja ne verujeeeem! Dobro sam živ došao!

U prijevodu – netko se ubacio ispred automobila, a velika je vjerojatnost da je dao i žmigavac.

Ali isto tako kao što je dramatika prisutna kod nerviranja oko sitnica, prisutna je i kad treba nekoga obraniti. Ako vam se kao došljaku u ovaj grad desi neka nepravda i još ako vaši Beograđani tome svjedoče – učinit će sve da vas obrane. Letjet će riječi kao perje, gestikulirat će, ozbiljno će se svađati za vas, iznervirat će se, pričat će o tome narednih par mjeseci… Ali će uvijek biti uz vas i na vašoj strani. I zato jako volim beogradsku dramatiku. Pozitivna je.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram