Beogradski grafit koji je medveđa usluga svim ženama

Stav 13. avg 202114:56 > 14:56
Foto: BalkansCat / Shutterstock

Zamisliti svet u kom bi žene demonstrativno prestale da rađaju zanimljiv je misaoni eksperimet. Međutim, teško da je to vid protesta koji bi doprineo poboljšanju položaja žena u savremenom društvu, kako poručuje jedan beogradski grafit.

Na zidovima jedne zgrade osvanula je prkosna poruka, očigledno upućena muškarcima. Masovno je počela da se deli na Tviteru baš nakon što se Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović javno zapitao „šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete“ i dodao da je to „slučaj kod 90 odsto žena“. Ministar je kasnije izjavio da „nikada nigde nije rekao da je žena kriva za lošu demografsku sliku Srbije“, iako je prvobitnu izjavu dao za televiziju.

„A šta ako ne želimo da nas rađamo?“, pitanje je koje je na grafitu potpisano sa „žene“.

Jasna je provokacija – grafit duboko dira u bolnu tačku našeg društva.

Žene su u mnogim slučajevima i danas svode na puke mašine za rađanje, međutim to ne znači da treba da se odreknu dragocenog životnog iskustva kakvo je majčinstvo.

Uz poštovanje žena koje jednostavno ne žele da rađaju, mnoge ipak žele da imaju decu – i devojčice i dečake.

Ne, žene ne poručuju da ne žele da rađaju. Želimo da zasnivamo porodicu, da podižemo decu i uživamo u beskrajnoj ljubavi koju ćemo osetiti prema njima. Želimo da podižemo dečake koji će znati da poštuju žene i postanu njihovi saborci.

Feminizam nije nagovaranje žena da prestanu da budu majke i rađaju sinove, a upravo to će odmah pomisliti svi koji vide ovaj grafit. Već je dosta što moramo stalno iznova da objašnjavamo da feminizam ne podrazumeva mržnju prema muškarcima.

Feminizam je pravo žene da odluči da nema decu, a da je zbog toga niko ne preispituje na slavama i krivi na televiziji.

Feminizam je pravo žene da odluči da ima decu, a da zbog toga ne mora da žrtvuje svoju karijeru i sve što je do tada postigla. Takođe je to pravo da odluči da postane i bude majka iako nema muškarca u svom životu.

Rađanje i deca nisu neprijatelji žena – to su poznate face koje svaki dan gledamo na naslovnim stranama i malom ekranu. Face koje patrijarhat održavaju živim, zdravim i moćnijim nego ikad, zbog kog vas ako ne rađate posmatraju kao žalostan otpad društva, a ako ste majka ponižavaju dok vam daju 5.000 dinara i očekuju da budete zahvalne.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram