Ultimativni saveti za više produktivnosti svaki dan

Foto: Shutterstock

Od izgradnje bolje rutine ujutro, do aplikacija koje će ti pomoći da ostaneš organizovan/a, ovi saveti za produktivnost pomoći će ti da radiš efikasnije, a najbolje od svega, svaki dan ti ostavlja više slobodnih trenutaka.

Budi se u isto vreme svako jutro

Ulazak u rutinu može biti jedan od najboljih načina da ostaneš produktivan/a, posebno dok radiš od kuće, kaže Rijanon Stejples, stručnjakinja za korporativnu kulturu i CMO na platformi za upravljanje ljudima Hibob.

“Pokušajte da se budite u isto vreme svaki dan, vežbajte ako ste navikli, doručkujte/popijte jutarnju kafu, a zatim sednite za kompjuter da započnete radni dan.”

Pridržavanje rasporeda, pomoći će ti da održiš fokus i budnost, jer kada znaš šta možeš očekivati, manje je zastrašujuće započeti dan, piše Ultra.ba.

Učini nešto lepo za sebe

Početak jutra sa “dobrom energijom” je važan za produktivnost. Tvoja jutarnja rutina treba da bude ono što te opušta, daje energiju i motiviše, bilo da je to 30-minutni čas joge, pisanje u dnevnik, čitanje knjige, meditacija ili pripremanje zdravog doručka.

Foto: Shutterstock

Počni svaki dan sa planom

Pre nego što ujutro kreneš na posao, napravi prioritetnu listu obaveza, kaže Stejples.

“Uvek je najbolja praksa prvo se pozabaviti najtežim stavkama. Zamršene stvari je lako odgurnuti i odgoditi, ali ako budete uspješni, steći ćete samopouzdanje i zamah da prođete kroz ostatak liste.“

Isključi se ujutro i uveče

Ako svesno proveravaš društvene mreže s čašom vina u ruci, to je u redu, ali prekidaš fokus kada proveravaš telefon u trenucima odmora, kaže konsultantkinja za organizaciju Džuli Morgenstern. Upravo zbog toga, trebalo bi izbegavati korištenje uređaja tokom prvog i poslednjeg sata svakog dana.

Ako su ti potrebne neke ideje šta da radiš umesto toga, razmisli o radu na izazovnoj slagalici, otvaranju bojanke, učenju pletenja, igranju društvene igre, pokretanju dnevnika, kreiranju ploče sa vizijom ili, naravno, uzimanju u ruke zanimljivog štiva.

Foto:shutterstock

Planiraj svoju sedmicu svakog petka

Laura Vanderkam, autorka knjiga o produktivnosti, preporučuje da svakog petka popodne sagledaš raspored za narednu sedmicu, kako bi rasporedio/la zadatke, premestio/la nepotrebne sastanke i kako bi ostalo mesta za sve što je osetljivo na vreme.

Skini aplikaciju kao pomoć

Ako ti kalendarska metoda nije pomogla da postigneš vrhunsku produktivnost, možda je vreme da preuzmeš aplikaciju za organizaciju. Prema rečima rukovodilaca i trenera produktivnosti, ove aplikacije ti pomažu da upravljaš višestrukim listama zadataka, organizuješ svoj adresar, pratiš svoje vreme, lako pristupaš svojim lozinkama, odrediš prioritete svoje dobrobiti i pratiš različite zadatke, sve to će povećati fokus i produktivnost.

Pravi redovne pauze

„Ako svom mozgu ne date odmora, možete završiti u internet zečjoj rupi umesto da radite“, kaže autorka “Off The Clock” i govornica o upravljanju vremenom Laura Vanderkam, koja predlaže da u svoj radni dan uključiš kratke pauze.

Za to vreme idi u šetnju, izvedi pse napolje, uzmi šoljicu kafe ili užinu, nađi se sa prijateljem ili članom porodice, odradi brzi trening kod kuće ili slušaj novi podcast.

Foto: Shutterstock

Neka ti briga o sebi bude na prvom mestu

Prezauzetost je često izgovor za izbegavanje vežbanja i hobija koje voliš – ali je bitno staviti sebe na prvo mesto. Vanderkam i Morgernstern se slažu da je briga o svom mentalnom zdravlju u malim intervalima korisna.

Pogledaj 10-minutni YouTube video, koji ti izmami osmeh na lice, uživaj u šoljici čaja od kamilice, poslušaj dobru pesmu, zapali mirisnu sveću i prepusti se zasluženoj brizi o sebi.

Zapiši svoja postignuća

Na kraju dana, umesto da se fokusiraš na ono što ti je ostalo da uradiš, budi ljubazan/a prema sebi, tako što ćeš napraviti listu uspeha svog dana. Upoređivanje tvoje liste dnevno, a zatim sedmično, pomoći će ti da shvatiš koliko si napredovao/la u produktivnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram