Tri prirodna načina za jačanje samopouzdanja

samopouzdanje
Foto: Daria Zuykova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedostatak samopouzdanja kvari i naše odnose i udaljava nas od dragih ljudi.

Samopouzdanje je suštinski deo života i ono čini našu svakodnevicu kvalitetnom zato što verujemo u svoje sposobnosti i zbog vere konstantno napredujemo i razvijamo se kao ličnost. Nedostatak samopouzdanja nas sabotira i ometa tako da ne možemo da izvučemo najbolje od sebe. Nedostatak samopouzdanje utiče i na ljude oko nas, kvari naše odnose i udaljava nas od dragih ljudi. Zato je dobro znati kako ojačati samopouzdanje na prirodan način.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja su prirodne tečnosti koje pripremaju stručnjaci i izvlače iz same biljke lekovite sastojke koji pozitivno utiču na naše telo ali i mentalno stanje. Ukoliko svoj dom obogatite mirisom određenih eteričnih ulja, na osnovu dosadašnjih rezultata i istraživanja, postaćete raspoloženiji i podstaći ćete telo da luči zdrave, prijatne hormone sreće i spokoja. Zapravo, korišćenje eteričnih ulja u domu tako da on odiše svežinom i radošću ima svoj stručni naziv – reč je o aromaterapiji, pišu na sajtu Mogu ja to sama.

Stručnjaci za aromaterapiju ističu da su citrusi posebno dobri za podizanje samopouzdanja ali i jačanje imuniteta. Njihov miris koji se širi prostorijom pomoćiće vam da se usresredite na sadašnji trenutak, opustite i pritom se oslobodite negativnosti. Naše čulo mirisa je direktno povezano sa mozgom i porukama koje mozgu šaljemo na osnovu spoljašnosti koju opažamo. Aromaterapija direktno utiče na hipotalamus koji je odgovoran za stvaranje velike količine hormona sreće ili pozitivnih hormona koji vam daju samopouzdanje i pozitivan stav prema životu.

Meditacija

Svakodnevna praksa meditacije može vam pomoći da razbistrite svoje misli i shvatite u kom trenutku ste postali nesigurni u sebe, vraćajući se postepeno na pravi put. Nisu vam potrebne komplikovane meditacije, sedite ili lezite i pratite svoje disanje. Misli u glavi će se rojiti ali vi ih ispratite i pustite, nemojte ih produbljivati u jednom trenutku osetićete i svoje emocije koje niste imali vremena da ispoljite i koje su vas gušile u prethodnom periodu i podsticale negativno mišljenje o sebi.

Meditacija će vas naučiti da budete prisutni u trenutku i izražavate odmah svoja osećanja i mišljenje, fokusirani na sadašnjost. Vremenom ćete postati fokusirani na sadašnji trenutak što će vam omogućiti bolju produktivnost na poslu ali i pozitivne misli, naučiće vas da se izborite sa stresom i da ojačate svoje samopouzdanje.

Afirmacije

Treći način na koji možete ojačati svoje samopouzdanje jeste razgovor sa sobom pred ogledalom, uz izgovaranje afirmacija. Afirmacije koje pronađete na internetu možda vama neće odgovorati, zato je najbolje sastaviti rečenice koje ćete izgovarati svom odrazu. Posvetite vreme sebi i napišite na papir sve što vam se dopada na vašem licu, ali u jednostavnoj rečenici poput “Volim što imam lepe oči,, , “ Volim kod sebe svoju istrajnost,, , “Volim da učim i ponosim se svojim znanjem stranih jezika,,. Svakodnevno provedite dvadesetak minuta pred ogledalom izgovarajući iskrene afirmacije, koje će vas podsećati koliko vredite i koje će vam pomoći da bolje razumete sebe i svoje dobre i loše strane.

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram