Tri navike koje treba zaboraviti posle 40. godine

navike
Foto: BauerGriffin / INSTAR Images / Profimedia

Vaše četrdesete su vreme da se osvrnete na to koliko ste daleko stigli – i da proslavite život koji ste sami sebi izgradili. Ali ulazak u srednje godine vašeg života takođe znači i da treba razmisliti o tome kako želite da živite u godinama koje slede.

Prestanite da oplakujete znakove starenja

Budite zahvalni za svaku sedu vlas, svaku boru, svaku smejalicu. Iako je lako te stvari tretirati kao znakove vaše smrtnosti, one su takođe dokaz sjajnog vremena koje ste imali i sreće koju ste doživeli. Jedna studija iz 2018. objavljena u časopisu PLOS One čak je otkrila da odrasli koji pozitivno gledaju na starenje imaju gotovo 50 odsto manje rizika da će tokom života razviti demenciju od onih koji starenje doživljavaju kao negativno.

Zadržavanje negativnih ljudi u svom životu

U svojim 40-ima vreme je da prestanete da trpite otrovne ljude. Jedna studija iz 2010. objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society pokazala je da samo potreba za jednim negativnim prijateljem ili članom porodice može udvostručiti ritik da budete nesrećni. Iako vas niko ne podstiče da odbacite porodicu i voljene osobe, preporučuje se postavljanje barijera i ograničavanje vremena koje provodite zajedno sa onima koji loše utiču na vas, piše azra.ba.

Upoređivanje s drugima

Ako se usredsredite na to da je vaše životno putovanje samo vaše, rezultati mogu biti izuzetno oslobađajući. Budite iskreni prema sebi, a ne tuđa verzija sebe.

BONUS VIDEO: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram