Pet destruktivnih zabluda o prijateljstvu

Foto: Stephan Klapszus / Panthermedia / Profimedia

Način na koji razmišljamo i pričamo o prijateljstvu je pogrešan, zbog čega za mnoge od nas postoji prijateljstvo do kraja života ili ništa. Svođenje tako kompleksnih odnosa sa drugima na nekoliko praznih fraza dovelo je do toga da su se među ljudima ustalili određeni mitovi o prijateljstvu, koji uopšte nisu od pomoći.

Na sajtu City Magazine izdvajaju pet najdestruktivnijih zabluda o prijateljstvu.

Prijateljstva treba da traju večno

Poneka prijateljstva su zaista za ceo život. Većina se pak završava ranije, i to iz više razloga. Ljudi se vremenom menjaju pa je logično da dojučerašnji prijatelji u nekom trenutku nemaju više mnogo toga zajedničkog. Prijateljstva se takođe završavaju zbog konflikata između prijatelja, što je sasvim normalno u svakom međuljudskom odnosu, a mnoga od njih se prekidaju i kada se jedna od osoba preseli u drugi kraj, grad ili državu. Ne postoji dobar razlog zašto po svaku cenu treba negovati prijateljstva koja nisu izdržala ni jednu od ovih promena.

Jednom zavšeno prijateljstvo nikad više neće oživeti

Kada primetite da više niste u dobrim ili možda čak nikakvim odnosima sa osobama koje su vam svojevremeno bile dobri prijatelji, to ne znači da će tako ostati zauvek. Često se dešava da, na primer, prijatelji iz osnovne i srednje škole izgube kontakt jedni s drugima kada upišu fakultet, ali na kraju opet pronađu vremena da provode vreme zajedno kada osnuju svoje porodice. Moguće je i da se udaljite od svojih prijatelja ili oni od vas jer prolazite kroz neku veoma tešku fazu u životu, pa vam nije do druženja, a kasnije kada prebrodite ovu krizu, opet stupite u kontakt s njima.

Kraj prijateljstva nikad nije bolan kao kraj ljubavne veze

Koliko je samo pesama napisano o slomljenom srcu? S druge strane, teško nam je da se setimo jedne pesme o završetku prijateljstva. Da li to znači da je uvek teže prebroditi kraj veze od kraja prijateljstva? Pa, ne baš. Verujemo da nismo jedini kojima teže pada činjenica da više nismo u dobrim odnosima sa prijateljem iz detinjstva nego sa partnerom s kojim smo u vezi svega par nedelja ili meseci.

Postoji idealan tip prijateljstva

Ako razmislite malo o prijateljstvima koje ste sklopili tokom godina, otkrićete da je svako od njih različito. Mnoge prijatelje ste verovatno upoznali u školi, s drugima ste postali bliski kada ste saznali da imate ista interesovanja, dok su vam neki prvo bili kolege, pa tek onda prijatelji. Da li su ova prijateljstva ista i da li način na koji ste se upoznali sa datim osobama opredeljuje kvalitet vašeg prijateljstva s njima? Sigurni smo da ne. Šta nam to može reći osim da nešto kao idealan tip prijateljstva kome svi treba da težimo ne postoji…

Najbolji prijatelji treba da prepoznaju kada se osećamo loše

Prijatelji, kao uostalom i članovi porodice i partneri, ne mogu da vam čitaju misli. Ako im ne kažete šta vas konkratno tišti, oni neće biti u stanju da otkriju da li ste neraspoloženi zbog slomljenog srca, konflikta na poslu ili zdravstvenog problema. Moguće je da čak neće ni primetiti da ste neraspoloženi, jer ne reaguju svi sa jednako na nedaće s kojima se susreću. Najbolje što možete da učinite za svoje blagostanje je da prijateljima otvorite dušu i kažete šta vas muči. Kada to učinite, ne sumnjamo da će vas oni utešiti ili vam ponuditi neka konkretna rešenja vašeg problema.

BONUS VIDEO: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram