Tri načina da psihički ojačaš

kako psihički ojačati
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Poslednjih više od godinu dana, otkad je počela pandemija korone, negativno je uticalo na psihu mnogih ljudi. Neki od njih su izgubili najmilije zbog kovida, dok drugi nisu uspeli da se mentalno adaptiraju na novu normalnost i teško im pada to što se svet u međuvremenu značajno izmenio.

Ovakva reakcija na tragediju koja nas je zadesila je sasvim normalna i svakako ne bi trebalo da bude predmet osude. S druge strane, ljudi ipak treba da urade sve što mogu kako bi psihički ojačali za suočavanje sa svim tekućim izazovima, ali i onima koji ih tek očekuju u budućnosti. Psihološkinja Ilejn Špangin smatra da postoje tri stvari koje nam mogu pomoći da budemo psihički spremniji za život u našem nepredvidivom svetu, a koje prenose na sajtu City Magazine.

Aaktivnosti koje nas ispunjavaju

Vrlo je važno da verujemo u ono što radimo, posebno ako nam je to profesija, a ne da samo obavljamo aktivnosti za novčanu nadoknadu. Pare jesu bitne, ali ljudima je potrebno nešto više, zbog čega će puni entuzijazma ustati iz kreveta i krenuti u nove pobede.

Ako se još niste pronašli u nečemu, ne očajavajte. Napravite spisak stvari koje volite da radite i krenite da se usavršavate u njima. Ko zna, možda će neka od ovih aktivnosti postati vaša profesija, a ako i do toga ne dođe, u svakom slučaju ćete dati svom životu novi smisao.

Nova i stara prijateljstva

Bez zdravog odnosa sa drugim ljudima nećete daleko dogurati u životu. Prijatelji su naš oslonac kada stvari krenu po zlu. Oni su tu da nas uteše, motivišu i pomognu nam da prebrodimo probleme na sve moguće načine. To posebno dolazi do izražaja u okolnostima pandemije, kada nam je potrebna sva podrška koju možemo da dobijemo.

Zdrave navike

Svi imamo i loše i dobre navike. U stresnim trenucima ove prve dolaze do izražaja, što nam otežava rešavanje gorućih problema i čini nas psihički slabijim.

Zdrave navike, s druge strane, poželjne su i u dobrim i lošim vremenima. Naterajte sebe da ih upražnjavate jer ćete jedino tako dostići nivo mentalne stabilnosti dovoljan za preživljavanje najtežih momenata, ali i pomaganje drugima koji zavise od vas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe