Tehnika odmora koju su koristili Edison i Dali

Foto: Shutterstock

Spavanje može igrati ulogu u našoj produktivnosti i kreativnosti, ali im takođe može i naštetiti. Spavamo li previše ili premalo, može se videti i po rezultatima na poslu. Tomas Edison i Salvador Dali pribegli su tehnici odmora, za koju su verovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira.

Suština tehnike je stanje laganog sna. Ovo je faza između buđenja i spavanja, kada možemo sanjati, ali u isto vreme, na primer, čuti zvukove koji dopiru do nas. Važno je, međutim, da ne uđemo u stanje dubokog sna. Kako ćemo to učiniti?

Edison i Dalí, koje smo spomenuli u uvodnom delu, otišli bi u krevet držeći kašiku u ruci na rubu kreveta. Kad bi bili na ivici da zaspe, mišići bi im se opustili, a ruka ispustila pribor na pod, i tako bi se trgli. Isto možete učiniti ako u ruci držite ključeve ili bila što drugo, što proizvodi glasan zvuk kada udari o tlo, uz uslov da se ne može polomiti, prenosi City magazin.

Grupa istraživača je odlučila da proveri da li je tehnika zaista delotvorna. Nešto više od 100 osoba podeljeno je u dva tima, od kojih je jedan otišao na odmor, a drugi nije. Cilj je bio motriti jesu li ljudi kreativniji i produktivniji nakon odmora.

Međutim, kreativnost je prilično teško izmeriti, pa su istraživači ljudima postavili matematički zadatak, koji je zahtevao snalažljivost i razmišljanje izvan okvira, jer rešenje leži u pitanju.

Od svih koji nisu dremnuli, 30% je rešilo zadatak. Među onima koji su bili na kratkom odmoru čak 83% uspešno je odgovorilo na zadatak. Stoga, možemo zaključiti da tehnika funkcioniše.

Važno je, međutim, da ne zapadnemo u dubok san, jer se ispostavilo da tada učinak slabi.

Izvor: Aktivni Si