Svakodnevne navike koje narušavaju mentalno zdravlje

mentalno zdravlje
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Neke naše navike mogu da utiču na ostale segmente života i naruše nam odnose, motivaciju, ali i pokvare raspoloženje u toku dana.

Digitalna zavisnost

Istraživanje Univerziteta De Montfort nedavno je otkrilo da redovno proveravanje telefona podstiče rastresenost i zaboravnost i ima negativne posledice na mentalno zdravlje, prenosi N1.

„Ova bezumna provera podstiče očekivanje trenutnog zadovoljenja, odnosno traženje informacija zbog kojih se osećamo dobro i povezano sa drugima“, objašnjava Vanesa Gebhart, dugogodišnja atletičarka.

Previše vremena na mobilnom telefonu i na društvenim mrežama može da umanji samopoštovanje i podstaknuti negativne misli.

„Prvi korak u borbi za vaše mentalno zdravlje je ograničiti sebi vreme provedeno na mobilnom telefonu, pametno odlučiti koga pratiti, a koga ne na društvenim mrežama i polako vremenom smanjivati digitalnu prisutnost te sebi povećavati društveni krug ljudi s kojima ćete provoditi vreme u stvarnom životu“, objašnjava Vanesa.

Mnogo vremena provodite u kući

Pandemija i zatvaranja mnogima su u početku bili šok jer su morali većinu vremena da provode u kući. Ali vremenom su se mnogi navikli i sve manje počeli da izlaze iz kuće i i kada su mere popustile.

„Ako ste slobodni poput ptice, nema razloga da ne dišete svež vazduh. Previše vremena u zatvorenom prostoru može značajno da poveća rizik od depresije, a nedostatak sunčeve svetlosti i vitamina D doprinose njenim simptomima“, kaže Vanesa i dodaje:

„Dobre ideje su kratka šetnja, odlazak u šumu, trening na otvorenom, isto kao i roštilj sa prijateljima ili odlazak na kafu u obližnji kafić“.

Prirodno svetlo, promena okruženja i vežbanje mogu da poboljšaju vaše mentalno zdravlje, raspoloženje i mogu da povećaju sposobnost koncentracije, kaže Vanesa.

Premalo spavate

Nedostatak sna podstiče loše raspoloženje, poteškoće u koncentraciji i razdražljivost, što može negativno da utiče na mentalno zdravlje, pokazale su studije.

„Samo jedna nedelja poremećenog ili lošeg spavanja može da poveća nivo stresa, ljutnje i tuge, a to je začarani krug, jer svi ovi fakktori otežavaju spavanje“, objašnjava Vanesa i dodaje:

„Tehnike za opuštanje pre spavanja pomažu čoveku da stvori rutinu spavanja koja mu odgovara“.

Loše se hranite

Previše slatkiša i slanih grickalica, kao i brze hrane negativno utiču na raspoloženje. Namirnice s visokim udelom šećera poput kolača, hleba i keksa, kao i crveno meso mogu znatno da povećaju rizik od depresije i poremećaja raspoloženja.

Ne vežbate

Vežbanje je sjajno za smanjenje stresa, a endorfini koji se oslobađaju vežbanjem mogu da vam u trenutku poprave raspoloženje.

Vanesa navodi da redovno vežbanje takođe može da pomogne u poboljšanju nivoa energije i motivacije, povećavajući osećaj sreće i smanjujući simptome depresije, teskobe i stresa.

„Ako niste sigurni odakle započeti ili želite da promenite režim vežbanja, fitnes aplikacije nude treninge koji su prikladni za bilo koji uzrast i nivo kondicije, sa širokim rasponom treninga koji odgovaraju vašim ciljevima i načinu života“, predlaže ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli