Razlozi zbog kojih ipak ostajemo uz loše prijatelje

loši prijatelji
Foto:

Baš kao i porodične i ljubavne veze, i prijateljski odnosi imaju svoje uspone i padove. Mnogim ljudima, međutim, teško je da prekinu prijateljstva, čak iako im ne prija da provode svoje vreme sa nekim. Zašto je to tako?

Postoje razlozi koji delimično objašnjavaju zbog čega ostajemo u lošim prijateljstvima, pišu na sajtu City Magazine.

Dugo se poznajemo sa svojim prijateljem

Kada nekog poznajete više godina ili čak nekoliko decenija, veoma je teško tek tako napustiti prijateljstvo. Budući da smo podelili toliko lepih trenutaka zajedno, čini nam se da nezamislivim da u nekom momentu jednostavno prestanemo da komuniciramo. Zbog toga tolerišemo mnoge stvari koje nam se ne sviđaju u ponašanju prijatelja prema nama u slepoj veri da će se situacija promeniti i sve ponovo biti kao nekad.

Prijatelj nam je pomogao kada smo imali problem

Neke stvari se ne zaboravljaju. Ako ste ikada prolazili kroz teške trenutke u životu, a prijatelj vam je pomogao da ih prebrodite, sigurno osećate večnu zahvalnost prema njemu i spremni ste da ga trpite mnogo više nego druge ljude. Ipak, u prijateljstvu moraju postojati neke granice. Uostalom, kakav je to prijatelj koji se oseća slobodnim da vam čini nažao samo zato što vam je jednom pomogao da izađete iz neke loše situacije.

Deo smo istog društva

Lako je prekinuti komunikaciju s osobom s kojom nemate zajedničke prijatelje, ali šta raditi ako ste deo istog društva? Potencijalne komplikacije koje nastaju nakon prekida takvog prijateljstva su prevelik rizik za mnoge ljude, zbog čega oni radije biraju da budu večno nezadovoljni nego da donesu tešku odluku.

Trpimo loše prijateljstvo jer se plašimo samoće

Nije svima jednako lako da budu sami, a posebno ljudima koji su uvek navikli da budu okruženi porodicom i prijateljima. Takve osobe uopšte ne razmatraju da prekinu loša prijateljstva jer im je svaka alternativa u kojoj ponovo treba da budu sami i tragaju za novim poznanstvima previše stresna.

Ne znamo kako da prekinemo prijateljstvo

Kako se uopšte prekida prijateljstvo? To je pitanje koje je bilo na umu mnogih ljudi koji su posle velike svađe poželeli da više nikada ne vide svog nekadašnjeg najboljeg druga. Da li je to isto kao raskid među ljubavnicima ili je to potrebno uraditi na neki drugi način? Posebno je komplikovano to učiniti ako smo deo istog društva sa prijateljem s kojim želimo da prekinemo odnos jer ćemo se gotovo sigurno ponovo sresti posle velikog „raskida“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BNUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli