Fantastična pojava na nebu koja se viđa jednom u 800 godina

Noćno nebo - ilustracija; Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

"Susret" planeta kakav je poslednji put mogao da se vidi 1226. godine desiće se 21. decembra, najavljuju astronomi.

„Na nebu 21. decembra 2020, dogodiće se bliski susret planetarnih razmera koji se nije dogodio od 1623. godine. Naime, 21. decembra doći će do retke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna pa će nam se Jupiter i Saturn te večeri na nebu prividno naći gotovo u istoj tački, odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stepena), odnosno svega 6 lučnih minuta“, najavljuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Pojam konjunkcija dolazi od latinske reči coniunctio, a označava raspored dvaju nebeskih tela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugom na najmanji razmak. U ovom slučaju radi se o Jupiteru i Saturnu.

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće biti blizu, već milionima kilometara udaljeni jedan od drugog, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

Pročitajte još:

Jupiter i Saturn prividno se na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina s obzirom na to da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđe oko Sunca i tada tu pojavu njihovog bliskog mimoilaženja na nebu zovemo velikom konjunkcijom. Poslednja velika konjunkcija dogodila se 28. maja 2000, ali ju je bilo praktički nemoguće videti jer su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smeru Sunca.

Konjunkcija koju ćemo moći da vidimo 21. 12. 2020. vrlo je retka, poslednja se dogodila 1623. godine i tada niko nije mogao da je vidi jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smeru Sunca. Poslednja ovakva konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. marta 1226. godine.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram