Šta je finski koncept „sisu“ i zašto je važan za sreću

Psihologija i astro 27. mar 202115:57 > 12. maj 2021 17:06
Foto:Shutterstock/Aleksandra Suzi

Nedavno je izašao izveštaj o najsrećnijim zemljama na svetu i jedna činjenica je iznenađujuća, a to je da se zadovoljstvo životom nije previše promenilo u odnosu na prethodnu godinu u čak 95 zemalja. Pretpostavlja se da mnogi koronavirus smatraju spoljnim faktorom koji je stvorio više osećanja zajedništva nego ogorčenosti. Kada je u pitanju najsrećnija zemlja, to je ponovo Finska.

Četvrtu godinu zaredom, Finska je prva na listi, prvenstveno zbog čistog vazduha, najboljeg edukativnog sistema, dobrih uslova na poslu i visokog nivoa poverenja u vladu i sve ostale zvaničnike, piše City magazin. Finci kao izvor sreće ističu i svoje svakodnevne navike, a to su:

Znojenje u sauni

Šetnja u šumi i provođenje vreme u prirodi

Plivanje u hladnim rekama

Branje divljih bobica

Korišćenje sunčeve svetlosti

Pronalazak trenutka za duboko disanje

Pored svega navedenog, važan je i koncept „sisu“, za koji Finci kažu da ne može da se prevede jednom rečju na druge jezike. To je mešavina odlučnosti, istrajnosti i hrabrosti iz koje se stvara osećanje sopstvene vrednosti. To u praksi znači da ne treba tražiti odobravanje i pohvale od drugih ljudi, već od sebe i da treba da budemo svesni kada nešto uradimo dobro i zahvalni što to umemo. Sreća koja dolazi iz takve svesti mnogo je veća od one koju dobijamo iz spoljne validacije.

Pročitajte još:

To osećanje i tu svest mogu da razviju svi ljudi, samo treba raditi na njima. Saveti su da razmislimo o tome kakav je naš odnos prema pohvali, kako i koliko smo je dobijali kao mali i kolika su nam danas očekivanja. Nije loše o tome popričati sa nekim bliskim prijateljem ili psihoterapeutom, jer možemo naučiti puno toga o sebi. Ono što je glavna pouka u kojoj treba da se ugledamo na Fince je da budemo ponosni na sebe u svakoj situaciji kada je to moguće i da pohvalimo sami svoj trud i zalaganje.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram