Prizor mame i bebe iz Finske koji je u Srbiji nezamisliv

Foto: Tatiana Chekryzhova / Alamy / Alamy / Profimedia

Na društvenim mrežama postala je viralna jedna fotografija iz Skandinavije na kojoj je scena koja se u Srbiji verovatno nikada ne bi dogodila.

„Klasična situacija u Finskoj. Dok ruča u restoranu, majka je bebu ostavila napolju da dremne na svežem vazduhu. Ona sedi s druge strane stakla“, opis je fotografije na kojoj se vide dečija kolica ispred restorana.

Naravno, mnogi su komentarisali kako ne mogu da zamisle sebe kako to rade, kako su ulice u Srbiji nebezbedne, vazduh zagađen… Čak su nas podsetili na jezive vesti o ostavljanju beba u zagrejanom autu, što može da se završi neretko fatalno.

Pročitajte još:

Ali, ovakva praksa u roditeljstvu – podsticanje dece da borave i spavaju na hladnom, sama u kolicima – uobičajena je u Skandinaviji. Majke ostavljaju bebe na ulici i dok s prijateljicama ispijaju kafu u kafiću preko puta i to baš nikoga ne šokira.

U Norveškoj i većini drugih skandinavskih zemalja deca dremaju na otvorenom već kada su stara samo dve nedelje. Deca se ostavljaju u kolicima na prometnim gradskim trotoarima i terasama po svim vremenskim uslovima, uključujući i dane kada su temperature ispod nule.

Iza ove prakse zapravo postoji prilično solidno obrazloženje. Prema nekim istraživanjima sa Univerziteta u Ouluu u Finskoj, dremanje na hladnoći ne samo da unapređuje spavanje, već povećava i trajanje sna. Roditelji smatraju da dremanje na svežem vazduhu unapređuje zdravlje njihove novorođenčadi, a to je uobičajeno i u vrtićima.

Smatra se da deca onda budu srećnija, energičnija, da bolje spavaju tokom noći i da mogu da zaspu u bilo kom okruženju, čak i u glasnom.

Da li biste vi isprobali ovu skandinavsku praksu u našim uslovima? Pišite nam u komentarima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram