Šta je depresija mama koje ne rade i kako je se rešiti

Depresija mama koje ne rade, Foto: Colin Hawkins / ImageSource / Profimedia

Mame koje su odlučile da svoj život posvete odgajanju dece i domaćinstvu u kom žive vode sve i sigurno nisu propustile prvi korak svoje dece, kao ni prve reči, ali ovaj blagoslov sa sobom nosi i ogromne žrtve o kojima retko ko priča. Često se osećaju izopštene iz društva što sa sobom ume da nosi ozbiljne posledice, a na ovu temu razgovarali smo sa psihološkinjom Sarom Ivanović.

Mnoge majke rešile su da stave svoj život na pauzu kako bi se potpuno posvetile drugima. Deca, partner, kuća i dani prepušteni rutini čine da se neke od tih majki osećaju usamljeno, kao da nemaju drugu svrhu.

Vode računa o svojoj deci, njihovim školskim obavezama, te da ih obavezno kući sačeka topao obrok. Sve je čisto, oprano, ispeglano, a kada svi odu svojim putem, mama ostaje sama. ‘Kad deca nisu besna, ni kuća nije tesna’, a šta kada jednoj mami baš njena kuća postane tesna?

„One počnu da zapostavljaju sebe i primat stavljaju na nekog drugog. Koliko god da se pripremaju za ulogu majke i opraštanje od svoje mladosti, često se izgube u tome jer se na njih stavlja previše odgovornosti. Čak i kad su spremne na to, odgovornost ih preplavljuje, što ume da prouzrokuje depresivna osećanja”, ističe psihološkinja Sara Ivanović.

Ona naglašava da je jako važno da ipak postoji raspodela uloga, te da muž ne bude samo onaj koji doprinosi novčano, nego da bude uključen u obaveze oko kuće i dece. A, za mame je takođe važno da pronađu vreme za sebe, čak iako osete grižu savest. Da bi bila uspešna u ulozi koju živi, majka mora da bude zadovoljna, a kako bi uspela u tome, bar sat vremena dnevno mora da odvoji kako bi stavila primat na sebe i svoje potrebe. Otkrivamo nekoliko saveta kako to i učiniti.

Hobi

Možda zvuči kao kliše i mnoge žene sada prevrću očima, ali hobi je izuzetno važna stavka u svačijem životu. Em podstiče kreativnost em popravlja i raspoloženje. S obzirom na to da nam se bliži zima, pletenje deluje kao idealna veština koja provereno smiruje. Ukoliko ne znate da pletete, učenje može biti vrlo zanimljiv proces, a ako već umete sigurno je da svakom članu porodice treba šal, kapa, džemper ili čarape.

Šta god da odaberete, bilo da je to amatersko slikanje, pravljenje nakita, dekupaž ili nešto skroz deseto – to su aktivnosti koje majkama predstavljaju odmor za mozak i dokazano je da pozitivno utiču na stanje uma.

Uradi sam

‘Uradi sam’ projekti mnogo lakše padaju mnogim majkama od onog redovnog pranja, ribanja i peglanja. Vidite šta vam nedostaje u kuhinji, spavaćoj sobi ili dnevnoj i odvažite se da to i napravite. Na internetu postoje brojni video tutorijali koji vas mogu odvući u svet pravljenja ukrasa za jelku od elemenata koje imate kod kuće, ili davanja novog života starim izbledelim saksijama, ali i restauracije starog nameštaja. Tako udahnete novi život nekom starom predmetu, ali i sebi.

Fizička aktivnost

Znamo, umorne ste od svega, ali lagani džoging ili šetnja je vrlo preporučljiva. Bilo koji vid ritmičkog kretanja koje ne zahteva previše razmišljanja i discipline, dozvoljava vam da odmorite mozak i prepustite se meditativnom razmišljanju. Pomaže ako se prepustite trenutku i svoje misli fokusirate na stvari, predmete, ljude ili situacije koje pogledom srećete usput. Ovih sat vremena učiniće da se osećate kao da ste bili na kratkom godišnjem odmoru.

Ako niste tip za trčanje, joga je uvek dobra ideja i ne kaže se bezveze da je to vežba i za um i telo. Postoji mnogo tutorijala na internetu i svaki početnički video će vam dobro doći. Kad imate malo više od sat vremena upišite neki grupni trening. Bilo da je aerobik ili pilates, prijaće vam da razbijete monotoniju, malo podignete adrenalin na zdrav način, a možda i upoznate neku novu prijateljicu.

Napravite knjigu recepata

Da, znamo, dosta je više i kuvanja. Ali, ako ste žena koja je nekada zaista uživala u kuvanju, pre nego što je to postala svakodnevna obaveza, probajte da pronađete tu osobu u sebi i malo je razdrmajte. Zadajte sebi zadatak da bar nekoliko puta nedeljno isprobate potpuno novi recept koji ćete po završetku uslikati i sačuvati. A, možda vam je i dovoljno da izaberete dobru svesku u koju ćete rukom zapisati svaki recept kojim vas je oduševio. Sigurno je da će vašoj deci biti drago kada budu mogli da naslede i ispobaju jela iz mamine lične knjige recepata.

Druženje

Kako ne bi trebalo da zapostavljate sebe, tako ne treba ni svoje društvo. Bilo da su to druge mame, dugogodišnje prijateljice ili komšinice, napravite svesnu odluku da odvojite vreme za socijalizaciju bar jednom nedeljno. Dok su deca u školi ili na treningu ili da muž pazi na njih, vi stavite karmin, uzmite svoju torbicu i pravac na druženje. Čak i ako vam se ne ide i osećate se iscrpljeno, ko zna, možda baš tada budete zbijale urnebesne šale i tako napunite svoje baterije. Na kraju krajeva, uvek se možete pokupiti i ranije otići kući.

Minut za mene

Poslednje, a možda i najvažnije. Ako ste od onih mama koje svaki put kada odu u prodavnicu gledaju samo stvari za decu i partnera – pravite veliku grešku. S vremena na vreme počastite sebe nekom sitnicom, makar to bio i novi lak za nokte. Kupite sebi neku krpicu, a ne novu šerpu i zakažite sebi tog frizera. Psihologija je dokazala da kada se potrudimo da izgledamo lepo, automatski nam se diže i raspoloženje i samopouzdanje. Minut za vas može da bude i topla kupka, ili neka dobra knjiga.

Najvažniji savet psihološkinje je upravo taj – napravite svesnu odluku da sebe jednom dnevno stavite na prvo mesto. Kako god odaberete da provedete to vreme, makar samo sedele na klupi u parku – vaše vreme je tada samo vaše.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram