Šta da radiš ako imaš osećaj da je tvoja drugarica ljubomorna na tebe

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Ne dozvolite da vam ljubomora uništi prijateljstvo.

Jedan toksičan faktor koji može da uništi svako prijateljstvo, bez obzira na to koliko dugo ste prijatelji, jeste ljubomora. Ljubomorne prijatelje često vode nesigurnost, strah ili bes. Takođe ih pokreće nisko samopoštovanje i nedostatak samopouzdanja.

Ljubomora se pojavljuje kada prijatelj ne ceni vaš uspeh ili sreću i pokušava da ga uništi. Zbog toga je neophodno identifikovati osnovni uzrok i rešiti problem. Ovih osam znakova su pokazatelj da je vaša drugarica ljubomorna na vas.

Na vaše dobre vesti reaguje negativno

Često se može desiti da ste postigli neki uspeh na profesionalnom polju i da ste želeli da to podelite sa svojom najbližom drugaricom.

Umesto da vam čestita, ona vam ukazuje na moguće negativne ishode. Možda vam oda priznanje i čestita na način koji bi mogao zvučati lažno.

Radi se samo o njoj

Zavidna prijateljica nikada neće slušati tebe i tvoje priče, sve će se vrteti samo oko njih.

Ne podržava vas

Vaš ljubomorna prijateljica vas nikada neće podržati u vašim poduhvatima, bilo da je u pitanju posao, veza ili bilo koje drugo dostignuće. Mogu vas čak i povrediti svojim oštrim rečima i obeshrabriti vas.

Foto: Humberto Carreno / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prikriveno te kopira

Još jedan znak upozorenja može biti kada vas vaša najbolja prijateljica kopira i oponaša vaš stil oblačenja pa čak i vaš govor.

Čini da se osećaš loše

Nezadovoljna drugarica može učiniti da se osećate nesposobno čak i ako ste postigli uspeh. Bez obzira na to kako se osećate u vezi sa svojim uspehom, ako vas vaš bliska prijateljica ne podržava, nećete se osećati prijatno.

Ona vam takođe može zavideti i ne pokazati to pred vama – usađuju negativnost u vas, čineći da se osećate loše u vezi sa sobom.

Bori se sa nesigurnošću

Kada steknete nove prijatelje ona počinje da ih okrivljuje za sve što krene po zlu, da vas kritikuje i pokušava da vas izoluje od drugih. Toksični ljudi imaju tendenciju da se osećaju kao da su zamenjeni. Oni pate od kompleksa inferiornosti, što izaziva osećaj ljubomore.

Često laže da bi stekla simpatije

Toksični i ljubomorni prijatelji uvek imaju smišljenu priču u glavi. Oni su nesigurna stvorenja koja imaju jako klimav ego.

Možda će pokušati da te nadmaši

Ljubomorna prijateljica će pokušati da vas nadmaši kad god može. Ako npr. kupite auto, ona će pokušati da vas „pobedi“ kupovinom novijeg modela istog automobila.

Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Čak i ako vas ponašanje vaše prijateljice nervira, trebalo bi da se pobrinete da vaše dragoceno prijateljstvo ne bude uništeno. Evo šta možete da uradite ako primetite gore pomenute znakove.

Odgovori konstruktivno

Prijateljima koji su nesigurni potrebna je stalna podrška i saosećanje. Pokušajte da uložite sve napore kako biste rešili problem. Kada uočite loše ponašanje odgovorite na konstruktivan način tako da vaše namere budu jasne i konkretne.

Uteši svoje prijatelje, ali ne izneveri sebe

Oboje bi trebalo da preuzmete inicijativu da poboljšate svoj odnos. Možete da podelite vesti o svom uspehu, ali pazite da ne povredite prijatelja ili da unesete negativnost u diskusiju.

Ljubomora može biti zdrava

Ljubomora može biti zdrava kada je ima u malim crtama – upuštanje u sukob ili izbegavanje je toksično ponašanje. Dakle, fokusirajte se na uspostavljanje zdravog odnosa sa svojom prijateljicom i izbacite svaku toksičnu ljubomoru.

Prepoznaj njena dostignuća i prednosti

Možete izgladiti situaciju balansiranjem. Pohvalite svoju prijateljicu za njen rad i dostignuća onoliko često koliko od njih očekujete zahvalnost. Ne bi trebalo da se plaše da će ih neko drugi zameniti u vašem životu.

Suoči se sa osećanjima

Razgovarajte sa svojom prijateljicom i iskažite svoja osećanja, jer će ćutanje samo pogoršati situaciju. Takođe treba da uverite svoju drugaricu da ih niko nikada ne može zameniti i da je njihov položaj netaknut u vašem životu.

Dakle, prvi korak je da identifikujete znake ljubomore i da pokušate zajedno da rešite taj problem. Međutim, ako ništa ne uspe, nemojte se ustručavati da se izolujete od prijateljice.

***

Bonus video: Zrela Srbija: Baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram