Snažniji nego pre: Retrogradni Merkur donosi ljubavne muke

retrogradni merkur
Foto: UNIVERSAL PICTURES / Entertainment Pictures / Profimedia

Poslednji put za ovu godinu ozloglašeni Merkur će svoj retrogradni hod započeti 27. septembra i to će trajati do 18. oktobra. Ovaj retrogradni Merkur, upozoravaju astrolozi, biće snažniji od prethodnih retrogradnih hodova ove planete u ovoj godini i biće orijentisan na ljubavne i partnerske odnose.

Vazdušna Vaga je unela harmoniju i razumevanje, počev od poslednje trećine avgusta, da nas pripremi i osnaži da podnesemo gubitak ravnoteže, koji retrogradni Merkur može doneti našim odnosima, ali pre svega, našem odnosu sa sobom, pišu na sajtu WannaBeMagazine.

Emocionalni intenzitet koji donosi Merkur svojim retrogradnim hodom goniće nas da tražimo nove istine, pronalazeći ravnotežu između onoga što jeste i onoga što bismo želeli da bude. Unutrašnja harmonija je imperativ – nećemo toliko težiti da ostvarimo sklad u odnosima sa drugima, koliko će nam biti važno da imamo mir sami sa sobom. Uticaj na okolinu je nešto što nas neće zanimati, radije ćemo preispitivati kako okolina utiče na nas i kako da umanjimo interakciju sa ljudima koji nam ne prijaju i da što više izbegnemo izlaganje situacijama koje nas uvlače i angažuju. Povlačimo se u sebe i tamo ćemo pronalaziti odgovore za kojima tragamo.

Kao i svi astrološki tranziti, retrogradni Merkur u Vagi može biti dar ili izazov, u zavisnosti od toga kako ga shvatimo i kako sarađujemo sa njim. Možemo uzjahati talas ili plivati protiv struje, ali svrhu ćemo shvatiti ako ostanemo prisutni i svesni i ne dozvolimo sebi da nas drama uvuče.

To neće biti lako.

Ali ako se ne prepustimo dramljenju, već se utišamo, usporimo, okrenemo se ka unutra i bavimo se sobom, velika je verovatnoća da ćemo iz ovog tranzita izvući ono najbolje – možemo imati veoma produktivne uvide.

Ne treba da se plašimo retrogradnog Merkura i teških istina koje možemo otkriti pod njegovim uticajem. Jasnoća u komunikaciji, razmišljanju, prosuđivanju i donošenju odluka biće smanjena, ali će se istovremeno povećati naša sposobnost da sagledamo i razumemo obrasce svojih mentalnih navika. Moći ćemo da vidimo sebe objektivno i da uhvatimo sebe u ponavljanju obrazaca kojih nismo dovoljno svesni. Iako su nam možda rekli da smo pasivno-agresivni ili da suviše kinjimo sebe i da moramo tretirati sebe sa poštovanjem i ljubaznošću, ako želimo da se i drugi tako ophode prema nama, ta otkrića koja nam se nisu sviđala i ostala su zamagljena u našoj svesti sada će postati mnogo prihvatljivija. Zato što će informacija i spoznaja o obrascima i mehanizmima doći iznutra, iz naše sposobnosti da posmatramo sebe i želje da se oslobodimo onoga što nas sputava i uslovljava.

Retrogradni Merkur u Vagi nije vreme akcije, već je vreme kontemplacije – možemo zaista razumeti šta znači okrenuti se sebi i staviti sebe na prvo mesto.

Treba da imamo na umu da uticaj retrogradnog Merkura nije isti i da zavisi od rasporeda planeta u našoj natalnoj karti – pa ćemo tako u različitim stepenima, manje ili više, osetiti njegov uticaj u različitim životnim aspektima. To je još jedan razlog da budemo introspektivni, da pažljivo osluškujemo sebe i posmatramo svoje ponašanje i reakcije jer ćemo iz onog što subjektivno osećamo najbolje shvatiti na koji način retrogradni Merkur deluje na nas i šta je ono što u sebi treba bolje da razumemo i prihvatimo, a čega treba da se oslobodimo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli