Saveti kako da uposlite ruke nakon ostavljanja cigareta

cigarete
Šta da radite sa rukama kada ostavoite cigarete? Foto: Roman Budnyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogima je kada prestanu konzumirati cigarete, problem što ne znaju šta će sa rukama bez cigarete. Ako i vi imate taj uobičajeni problem, otkrivamo nekoliko saveta kako da “zaposlite” ruke, sada kada u njima napokon više nema gorućeg štapića.

Mnogim pušačima je nezamislivo da imaju prazne i opuštene ruke dok koncetrisano obavljaju neki zadatak ili o nečemu treba dublje da razmisle. Bez cigarete u ruci ne snalaze se više ni sa stvarima koje bi s cigaretom rešili za nekoliko minuta.

Čak i kad prebrode telesne simptome apstinencijske krize, ne uspevaju da se reše napetosti u rukama, zbog koje neki počinju da grizu nokte, čupkaju zanoktice, lupkaju po stolu… Iako bi bilo najbolje otkriti pravi uzrok nervoze koja vas tera na to da vam ruke uvek budu zaokupljene nečim, kao prva pomoć mogu vam poslužiti i neke nove zdrave navike uz koje ćete uvek imati pune ruke posla.

To su: pišite, crtajte, uhvatite nekog za ruku, stežite antistresnu lopticu, bavite se vrtlarstvom ili uzgojem sobnog bilja, neka vam pri ruci bude šolja nezaslađenog čaja ili čaša vode ili prirodnog soka, a izbegavajte kafu, alkohol i druga pića koja povezujete s cigaretama, grickajte štapiće od sirovog povrća, suvo voće, orašaste plodove…

Otkrijte svoj možda skriveni talenat za ručne radove, svirajte i na kraju, ako baš imate potrebu nešto “zapaliti”, zapalite sveću ili mirišljavi štapić, piše Avaz.ba.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram