Kako pravilno da reagujete kada vam se neko poverava

Psihologija i astro 24. dec 202108:08 > 25. dec 2021 09:35
žene devojke park
Nekada je najbolje samo saslušati, Foto: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Kada vam se neko poverava, nije uvek najbolje rešenje da zauzmete poziciju savetnika ili psihologa (čak i ukoliko to jeste). Jednostavno slušajte pažljivo...

Ako osoba koja je pod stresom traži nekoga kome bi se izjadala – ne traži nužno savet. Naime, psiholozi ističu da osoba koja je pod stresom prvenstveno želi da je neko sasluša, odnosno da izbaci iz sebe to što je muči bez dobijanja bilo kakvih saveta.

Kada vam se nek poverava – slušajte pažljivo!

Naučite delotvornije taktike:

Ako odmah pređete na sopstveno iskustvo u stilu “tačno znam kako se osećaš!”, možete jednostavno umanjiti važnost tuđeg iskustva i bola koji osoba oseća.

Pokušajte radije da kažete: “Ne mogu ni da zamislim kroz šta trenutno prolaziš, ali čini mi se da sam se osećala slično kada…” Nijansom u izražavanju dajte važnost osećanjima koja vam je neko upravo poverio.

Izbegnite opšta mesta

Nemojte instinktivno odmah reći „sve će biti u redu”, jer tom rečenicom zapravo više hrabrite sami sebe (neprijatno vam je ili se plašite da ne kažete nešto pogrešno).

Umesto toga, pokažite da ste zainteresovani za problem i postavite pitanja poput: „Možeš li mi to detaljnije objasniti?” ili “Šta ti je najteže palo?”.

Ako ne znate šta da kažete…

…i to je u redu. Jednostavno stavite sagovorniku do znanja da cenite što je odabrao upravo vas da vam se poveri, piše Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

if (window.innerWidth < 768){

window.googletag = window.googletag || {cmd: []};

googletag.cmd.push(function() {

googletag.defineSlot(‘/21876124292/zadovoljna/zadovoljna-dinamicki-inText’,[[300, 250], [320, 100]],’div-gpt-ad-1622631164057-4′).setTargeting(‘zdv_rs_category’, addManagerParams.categories).setTargeting(‘zdv_rs_id’, addManagerParams.post_id).setTargeting(‘zdv_rs_url’, addManagerParams.post_url).setTargeting(‘zdv_rs_tags’, addManagerParams.tags).addService(googletag.pubads());

googletag.pubads().setCentering(true);

googletag.pubads().collapseEmptyDivs(true, true);

googletag.pubads().enableAsyncRendering();

googletag.pubads().setSafeFrameConfig({ allowOverlayExpansion: true });

googletag.enableServices();

});

}

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1622631164057-4’); });

Pinterest

Instagram