Psiholog otkriva zašto volimo da gledamo tuđe neuspehe

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

Neuronaučnik, psiholog, pisac i bloger Din Barnet je objasnio šta se tačno događa u mozgu i zašto nam je drago kada neko drugi fejluje. Ne morate više da se osećate kao loša osoba. Ovaj fenomen je masovan i ima i ime - schadenfreude.

Din je između ostalog autor popularnog Guardian Science bloga “Brain Flapping”, bestselera “The Idiot Brain“ i „The Happy Brain” i njegove prve knjige namenjene tinejdžerima, “Why Your Parents Are Driving You Up the Wall and What To Do About It”.

„Schadenfreude“ je termin koji se koristi za osećaj zadovoljstva koje osećamo zbog tuđeg nesupeha, a doktor Barnet kaže da je ovo osećanje često.

Možda vam se čini zlim ili osvetoljubivim, ali ako ste ikada osetili krivicu zbog zadovoljstva koje ste osetili kad neko drugi zabrlja, nemojte biti previše strogi prema sebi. Kriv je „schadenfreude“, koji je zapravo rezultat nekoliko duboko usađenih procesa u kojima je ljudski mozak proveo milione godina.

“Pre svega, ljudska bića su neverovatno društvene jedinke. Neki naučnici nas čak etiketiraju kao ‘ultrasocijalne’. Stalno smo svesni drugih ljudi, naših odnosa sa njima i, što je najvažnije u ovom kontekstu, našeg društvenog statusa”, kaže doktor Barnet.

Ovo poslednje je ključno – mi ljudi smo takođe instinktivno svesni opšte hijerarhije, poretka i svog položaja u njemu. Želimo da nas vole, poštuju, ugledaju se na nas, na podsvesnom nivou.

Društveni status

Postoji mnogo načina da poboljšate svoj društveni status. Možete postići velike atletske uspehe, uspeti na poslu, imati najveću i najbolju kuću, imati najnoviji gadžet itd. Podizanje društvenog statusa je dobro, jer kada to učinimo, to pokreće centre za nagrađivanje u mozgu, koji stvaraju zadovoljstvo. S druge strane, kako doktor kaže, “studije su pokazale da je veoma nizak društveni status veoma stresan i loš za ljudsku dobrobit”.

“Ali pošto je sve subjektivno i relativno, jedan način da se vaš društveni status poboljša je da neko drugi smanji svoj status. I tako, kada vidimo da neko zabrlja, to povezujemo sa smanjenjem njihovog društvenog statusa, i zato možemo osetiti nalet zadovoljstva dok nam se podiže sopstveni status, iako nikako ne profitiramo od te situacije.”

Dr Barnet objašnjava da naš mozak reaguje na uočenu pravičnost i pravdu, i to mu se sviđa.

Baš zato, kada neko za koga smatramo da je nepošteno došao do uspeha, doživi nekakav krah ili neuspeh, obuzima nas sreća. Gledano na taj način, „schadenfreude“ je sasvim razumljiv.

***
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram