Pravilo od dva minuta koje olakšava život

organizacija
Foto: Chris Robbins / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naš mozak često ima problema s donošenjem odluka, pa bismo često neke obaveze odgodili. Ipak, tu je trik koji će prevariti um i doneti vam potreban red u životu. Koliko ste puta bili ljuti na sebe što ste nešto zaboravili, što niste dovršili, što bi vam u tom trenutku oduzelo samo dva minuta, ali je rezultiralo velikim i dugotrajnim posledicama?

Autor na veb stranici Quora podelio je s čitaocima pravilo u ovakvim situacijama, koje glasi: „Ako vam treba manje od dva minuta za nešto, učinite to ovog trenutkaˮ. Naš um radi na izbegavanju promena, pa je ovaj trik vrlo koristan jer se oslobađamo donošenja određenih odluka. Pravilo dva minuta može nam pomoći u različitim situacijama, koje slede u nastavku.

Uređena kuhinja

Operite tanjir i čašu odmah nakon jela. Za to vam treba manje od 2 minuta, a u suprotnom nakupljate prljavo posuđe, koje je kasnije teže oprati, i stvarate nelagodu.

Uredna soba

Kad dođete kući, treba vam pola minuta da se presvučete i složite stvari na svoje mesto. To će sprečiti nered u ormaru i gomilanje odeće na stolici ili bilo gde drugde.

Uredno elektronsko sanduče

Odgovorite na prepisku čim je vidite. Koliko puta ste odgađali odgovor, što vam je kasnije izazvalo dodatni stres? Poznato je da je teže odgovoriti kad se nagomila čitavo brdo poruka. Odgovorite čim vidite poruku.

Sređene uplatnice

Ako je ikako moguće, platite račune u što kraćem roku. Lakše je. Pogotovo danas kada to možemo učiniti i telefonom. Račune koje morate platiti, jednostavno morate platiti. Ako odugovlačite, možete dobiti samo opomene, piše City Magazine.

Rezervisanje karata

Ukoliko želite da uplatite kartu za kulturno dešavanje ili putovanje, ubrzajte proces.

Osećenja

Ako vas nešto muči ili vam smeta, recite to ljudima odmah i olakšajte dušu.

Život je puno lakši kada nemate dugu listu obaveza i stvari koje treba obaviti. Nemojte paničiti od stvari koje vam oduzimaju samo dva minuta. Učinite to sada.

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram