Pet tajni sreće iz raznih krajeva sveta

sreća
Foto: Emiliano Rodriguez / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi teže sreći, iako je ona drugačija za svakoga i ne podrazumeva iste ciljeve. Međutim, i u toj težnji da budemo srećni možemo da vodimo zdraviji i ostvareniji život, a to nam pokazuju razni primeri širom sveta.

Možda sreća i nije prva reč koja vam je padala na pamet u prethodne dve godine, ali to ne znači da ne možemo učiti o njoj i primenjivati nove principe kako bismo joj se približili. Na nju utiče puno faktora i njihovo balansiranje donosi više inspiracije i možda nove načine i obrasce ponašanja. U svemu se izdvaja pet principa iz raznih zemalja.

Saudade – Brazil

Ova reč može se prevesti kao neka vrsta nostalgije ili čežnje za prošlošću i srećom koju smo nekad imali. To može biti i gorko sećanje iz detinjstva, a u Brazilu čak postoji i dan posvećen ovom osećanju – 30. januar. Iako to nije uvek srećno sećanje, povezivanje sa nečim tužnim ili izgubljenim može vam predočiti sve ono što imate danas i podstaći vas da budete zahvalni na tome i, samim tim, makar malo srećniji.

Lykke – Danska

Ovaj princip odnosi se pre svega na toplinu, radost, pa samim tim i sreću. A sreća nije samo nedostižna ideja u Danskoj, nego i nešto mnogo više od toga, a u prilog tome ide i činjenica da se ova zemlja uvek nalazi u vrhu indeksa najsrećnijih zemalja. U to ime otvorili su i muzej posećen sreći.

Shinrin-yoku – Japan

Praksa šumskog kupanja predstavlja jedinstveni način za borbu protiv stresa i depresije, gde je glavni saveznik priroda. Dokazano je da boravak u prirodi smanjuje stres i poboljšava opšte zdravlje, a ovaj princip promoviše baš to. Sve što treba da uradite je da pronađete tiho mesto u prirodi i da vidite, čujete i dodirnete drveće, sve vreme dišući duboko. To će vas opustiti i pružiti osećaj sreće, piše City Magazine.

Meraki – Grčka

Značenje reči merak ne treba posebno objašnjavati ljudima sa naših prostora, prosto ih treba podsetiti na njen značaj. Ovde se prvenstveno misli na hobi koji vam pruža osećaj radosti i ispunjenosti i to je naročito važno ako vas svakodnevni posao ne raduje i ne ispunjava. Zato je bitno pronaći ono što vam prija i zapostaviti ga.

Dolce far niente – Italija

Ovo je praksa na koju bi verovatno najveći broj ljudi trebalo da se ugleda, a tiče se toga da uživamo u trenucima kada ne radimo ništa i da prosto budemo svesni trenutka. Umesto nerviranja oko sitnica, dovoljno je samo sesti, popiti espreso i pustiti da se život odvije svojim putem. Bićete zahvalni sebi na manjku stresa.

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram