Namirnice koje povećavaju nivo hormona sreće

hormon sreće
Foto: David R. Frazier Photolibrary, Inc. / Alamy / Profimedia

Serotonin je hormon sreće i zadovoljstva, koji je odgovoran za to što smo opušteniji, usredsređeniji i što bolje spavamo. Međutim, ako je njegov nivo prenizak, raspoloženje nam se brzo pogoršava, a možemo patiti od depresije, poremećaja sna i apetita. A kakvu ulogu u svemu ima triptofan?

Reč je o jednoj od esencijalnih aminokiselina, što znači da čovek ne može sam sintetisati triptofan, već se on može dobiti samo hranom. Ova aminokiselina nalazi se u namirnicama bogatim proteinima. Osim što proizvodi protein, takođe je prekursor mnogih metabolita, uključujući kinurenin i neurotransmiter serotonin. Dakle, jedan od načina da se pobrinete za viši nivo serotonina je ishrana, koja može postati bogat izvor aminokiseline triptofana, piše City Magazine.

Sledi lista nekih namirnica koje bi trebalo da uključite u naredni spisak za kupovinu: živina, jaja (sadrže i velike količine vitamina A i B12), losos (bogat izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D), semenke bundeve, lana, čije, orasi, ovsena kaša, bulgur, mlečni proizvodi, voće kao što su banane, jabuke, suve šljive, povrće poput spanaća, batata, graška, brokolija…

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram