Hrana koja podiže hormon sreće i ona koja ga sabotira

Foto: Shutterstock

Hrana može uticati na hemikalije u vašem mozgu - zapravo, procenjuje se da se 95 procenata vašeg serotonina, poznatog kao hormon sreće, proizvodi u vašem gastrointestinalnom traktu.

Ono što jedete takođe može igrati važnu ulogu za vaše mentalno zdravlje.

Hrana može uticati na određene hemikalije u mozgu, poput serotonina, koje pomažu u regulisanju raspoloženja. Procenjuje se da se 95 procenata vašeg serotonina proizvodi u vašem gastrointestinalnom traktu. Dakle, ima smisla da ono što jedete može uticati na raspoloženje.

Na primer, istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da ljudi koji su se pridržavali mediteranske ishrane sa voćem, povrćem, ribom i integralnim žitaricama imali su 16 odsto manje šansi da dožive depresiju u poređenju sa ljudima koji su se pridržavali tipične zapadnjačke dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.

tunjevina i sardina
Foto: Denis Zubchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrana koja povoljno utiče na serotonin je:

Pročitajte još:

Mala, masna riba (losos, skuša, inćuni, sardine, haringa): Sve ove ribe sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje povoljno utiču na mozak.

Ćuretina: Jedenje ćuretine pruža vam triptofan, aminokiselinu koju vaše telo koristi za proizvodnju serotonina.

Kakao: Neka jedinjenja poput flavanola i procijanidina, koja su prisutna u kakau i tamnoj čokoladi, mogu da smanje upale u telu.

Probiotska hrana:  Hrana koja sadrži probiotike, poput jogurta i kiselog kupusa, sadrži žive bakterije koje su korisne za uravnoteženje vaših crevnih bakterija.

Voće i povrće i orašasti plodovi: Ove namirnice organizmu obezbeđuju antioksidante.

Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Mnoge namirnice koje su loše za vaše fizičko zdravlje mogu uticati i na vaše mentalno zdravlje.

Prerađena hrana: Prerađena ili pržena hrana često sadrži trans masti i razne hemikalije. Neki primeri prerađene hrane su: slanina i kobasice, unapred upakovana pečena roba poput kolačića, instant jela sa rezancima, beli hleb.

Šećer: Ishrana koja uključuje puno slatke hrane i pića povezana je sa višim stopama depresije. To je možda zato što šećer povećava upale i može destabilizovati šećer u krvi. Kada vam šećer padne prenisko, možete imati simptome poput nervoze i nemogućnosti koncentracije, dok povišeni šećer može izazvati umor.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram