Pet metoda koje pomažu da se na poslu osećaš srećnije

posao sreća
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Kao što zdravo telo zahteva vežbanje, tako i zdrav društveni život podrazumeva određene vežbe.

Poboljšanje mentalnog zdravlja i smanjenje usamljenosti možemo postići ako vežbamo društvenu kondiciju.

Stručnjaci koji su ispitivali i bavili se ovom temom nude nekoliko sjajnih saveta o tome kako se boriti protiv usamljenosti na poslu jer za mnoge od nas posao je mesto gde provodimo većinu vremena. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji zahtievaju malo truda u borbi protiv usamljenosti.

Izrazi zahvalnost nekom

Reci nekom jednu stvar koju ceniš kod njega. Izrazi svoju iskrenu zahvalnost telefonskim pozivom, e-poštom, tekstom, rukom napisanom beleškom ili tokom razgovora.

Ne dozvoli da rokovi i zadaci nadjačaju međuljudske odnose

Ako se desi da nas neko prekine tokom određenog zadatka, trebalo bi da situaciju prihvatimo bez uvrede. Potrebno je napraviti marginu i dozvoliti sebi da kažemo „ne“ hitnom i oslonimo se na ono što je važno. Treba da budemo više ljudi, a ne roboti, piše ultra.ba.

Vreme i zona bez telefona

U toku dana potrebno je izabrati bar jednu situaciju koja će biti zona bez telefona. To vreme treba iskoristiti da se povežemo sa sopstvenim mislima i ljudima oko nas. Ne smemo dozvoliti da naša sposobnost atrofira zbog zavisnosti od tehnologije.

Probudi uspomene

Bilo bi dobro kada bismo se ponekad vratili unazad, pogledali stare fotografije i prisetili se na kojem mestu i s kim smo bili pre godinu dana ili nekoliko meseci. Ako fotografiju koja nam je probudila uspomene pošaljemo osobi koje smo se setili gledajući je uz kratku poruku, i kod nje ćemo probuditi uspomene. Uspomene su bitne, posebno ako su lepe.

Na sastanak uvek dođi ranije

Stručnjaci su otkrili da vremenska ograničenja ozbiljno ugrožavaju našu spremnost da se bavimo drugima. Ako stalno žurimo sa jedne stvari na drugu, ostaćemo uskraćeni da se povežemo na pravi način sa osobama oko sebe i nećemo primetiti prisustvo drugih oko nas.

Ono što čoveka čini dominantnijim u odnosu na druga bića naše planete jesu njegove društvene veštine, pa radimo na njima i vežbajmo ih svakodnevno.

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram