Šest stvari koje se događaju našem telu pred nervni slom

nervni slom
Foto: LAURENT/EVE / BSIP / Profimedia

Nervni slomovi su obično uzrokovani stresom i teskobom, kada se osetimo preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje radno mesto, odnose s bližnjima i novac - ili pak sve to u kombinaciji sa ovim paklenim vrućinama.

Nervni ili emocionalni slom je kategorizovan kao stresna situacija koja dovodi do nemogućnosti osobe da normalno funkcioniše u svakodnevnom životu. Uzrok mu je obično neka nelagoda ili stres kad nas sve stigne na poslu, s ukućanima, s parama.

Ali nervni slom zapravo nije zdravstveno stanje, samo ime nije medicinski izraz, već se njim opisuje situacija koja ukazuje na to da treba da rešite neke mentalne probleme. To je zapravo stanje uma i način na koji telo govori da je prešlo svoju granicu izdržljivosti i da treba da se pozabavite svojim emocijama, pišu na sajtu Gloria.hr.

Tu je i šest ranih znakova upozorenja na emocionalni slom koje ne bi trrebalo ignorisati.

Nepravilan rad srca

Nervni slom može da se identifikuje kroz nekoliko fizičkih simptoma, ali nepravilan rad srca je najčešći. Tokom nervnog sloma možete osetiti kao da vam srce lupa iz grudi, što otežava disanje. To može da pogorša problem i onemogući vam da se smirite.

Napetost i glavobolja

Stres i teskoba mogu biti izvori intenzivnih glavobolja. Imaju sposobnost da se manifestuju fizički, ali mi najčešće želimo da ostanu skriveni u sebi, što uzrokuje napetost u telu, koja se na kraju „pomera“ u glavu i uzrokuje bol. Pokušajte da duboko dišete i ispravite držanje. To će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.

Nepravilan san

Kad ste pod stresom, noćni odmor može da bude nedostižan san. Nesanica vas može držati budnima satima, probuditi vas nekoliko puta tokom noći ili vas probuditi prerano. Ali ponekad intenzivan stres može biti uzrok i prekomernog spavanja, s tim što ćete se probuditi osećajući se kao da niste dobro spavali i mogli biste da poželite da ostanete u krevetu ceo dan.

Želudačni problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu da izazovu akutne i hronične bolove u želucu. Probavni sistem direktno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najverovatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom. Povišen stres neretko je okidač za sindrom iritabilnog creva, podstaknutog odgovorom imunosistema na stres.

Slaba koncentracija

Još jedan znak nervnog sloma je nemogućnost koncentracije. Vaš um je predugo bio usredsređen na previše stvari, a sada je nemoguće da se fokusira na jedan određeni zadatak.

Određena doza stresa može da pojača rad mozga i pomoći nam da se koncentrišemo, ali hronični stres ima moć da učini upravo suprotno. U najtežim slučajevima stres može potpuno da omete sposobnost mozga da zadrži pamćenje.

Anksioznost

Strah obično podstakne anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osećaja paralize. Ali kada spoznate da ste zapravo anksiozni, dobro je isprobati prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli