Metoda pomoću koje ćete svakog ubediti da promeni mišljenje

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Metoda čuvenog filozofa.

Blez Paskal, ovaj filozof, pronalazač i matematičar iz 17. veka, primenjivao je trik koji može da vam bude jako koristan u životu.

Osmislio je metod koji može da promeni mišljenje svake osobe.

„Kada želimo da popravimo nešto, da pokažemo nekome da greši, moramo pogledati stvari iz njegove vizure, jer s te strane je i istina koju treba da mu priznamo, a istovremeno treba da mu otkrijemo i da greši. On je onda zadovoljan jer vidi da nije pogrešio, već samo nije video sve strane.

Niko se ne uvredi ako nije sve video, ali čovek ne voli da pravi greške i to možda potiče od činjenice da čovek prirodno nije u stanju sve da vidi, i da prirodno sa svoje tečke gledišta ne može da greši, jer percepcija naših čula je uvek istinita. Ljude je generalno bolje ubediti razlozima koje su sami otkrili, nego onim koje su primetili drugi“, pisao je Paskal.

Drugim rečima, ako se neko ne slaže sa vama, treba prvo da istaknete stvari koje je uradio dobro, a onda ga samog pustite da nije u pravu.

Paskal objašnjava da je ubeđivanje saznovano na empatiji, a Artur Markman, profesor psihologije na Univerzitetu Teksas u Ostinu je rekao da uprkos činjenici da su od Paskalove teze prošli vekovi, njegov trik i dalje dobro prolazi.

„Prva stvar koju morate da uradite da bi neko promenio mišljenje je da spustite njegov odbrambeni zid i sprečite ga da se ukopa na poziciji na kojoj već stoji. Ako odmah počnem da vam govorim sve razloge zašto niste u pravu, vi nemate motiv za saradnju. Ali ako počnem sa: ‘A da, zaista si ovde izneo nekoliko odličnih stvari, mislim da su to jako važne pitanja’, onda drugoj strani dajete razlog da poželi da sarađuje i to postaje deo razmene“.

Markman je objasnio još jednu Paskalovu misao.

„Ukoliko imam neku ideju, sigurno verujem da sam ja njen vlasnik, a suprotna tome je situacija u kojoj ja uzmem vašu ideju i na neki način vam priznajem autoritet i dajem zasluge po tom pitanju. Mnogi ljudi ne žele to da urade“, kaže on.

Razmislite o ovome ako želite bez drame da promenite nečije mišljenje. Prepišite mu zasluge, a onda sugerišite šta ste hteli.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram