Loše navike zbog kojih si uvek bez love

Šoping
Foto: Red Blu Productions / ImageSource / Profimedia

Možda nemamo kontrolu nad ekonomijom naše države ili životnim standardom, ali imamo kontrolu nad sopstvenim novčanikom. A što se tiče stanja kućnog budžeta, možete obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari.

Nekoliko promena koje ne predstavljaju veliku životnu promenu, mogu da vam poboljšaju finansije.

Proverite svoj režim ishrane

Hrana je stvarno skupa, posebno ako želite da se hranite zdravo. Jedite sezonsku i domaću hranu i na primer – izbegavajte kupovinu skupog paradajza van sezone.

U supermarket nosite spisak, te se trudite maksimalno da se njega i držite. Najviše se novca potroši kada se ode samo po jednu stvar, a izađemo sa dve pune kese. Zato ako zaista idete samo po jednu stvar, onda ponesite novac samo za to.

Ne kupujte impulsivno

Ovo ume da bude teško. Nekada nas taj impuls pogura da odemo na večeru u restoran, jer smo previše umorni da kuvamo. Nekad je to nešto jeftino na internetu – bez čega jednostavno ‘ne možemo’ da živimo. Nekada je dodatna šoljica kafe dnevno.

Ništa od ovoga nije toliko skupo samo po sebi, ali kada se sabere… I ovakva kupovina, ako je ne držite pod kontrolom, činiće vašu kuću siromašnom.

Dobar način da sprečite impulsivni šoping je da jednostavno dodate više koraka između biranja i kupovine. Kako? Kada kupujete onlajn, možete produkt držati u korpi bar 24 časa. A, za ostalo, najbolje je u novčaniku držati ograničenu količinu novca.

Dug se stvara kada trošite više nego što imate

Nažalost, nekada jednostavno nemamo dovoljno novca. Šta onda uradimo? Izvadimo kreditnu karticu i odemo u minus. Kupimo nešto na kredit koji zatim otplaćujem godinama. Uvek ćete biti bez love ako budete ovako razmišljali.

Kupujete i dok ste u dugovima

Ako nemate ušteđevinu, a planirate velika putovanja ili kupovine – onda možete reći zbogom novcu. Ako nemate više pojma na šta vam ode novac čim stigne plata – od raznih kupovina na rate čekova, kredita – nešto ne radite kako treba. Zabeležite tačno koliko zarađujete, na šta novac odmah ide, režije i koliko je potrebno za pristojan život. Isplatite sve svoje zadužene obaveze i onda razmišljajte o kupovini bilo čega.

Sve neka bude na papiru, pred očima, i steći ćete osećaj koliko zaista imate u novčaniku. Jer jedini način da uštedite novac je da trošite manje nego što zarađujete.

Trošite vreme i planirate štednju ‘od sledeće plate’

Kako uvek imamo novac za hranu ili kafu, a nemamo ništa u šteku? Isto kao što uvek imamo vremena za Instagram, a nemamo vremena za učenje novih stvari.

Zato, ako primećujete da imate problem, odmah sebi srežite budžet i uklopite se u to. Takođe, postoji mnogo kurseva na internetu o organizaciji novca i štednji, tako da je to primer dobrog ulaganja u sebe.

‘Uštedeću šta ostane od plate’ ne funkcioniše

Ne čekajte kraj meseca da biste odvojili na stranu ono što je ostalo – jer ostatka češće nema nego što ima. Tako da ta strategija i ne radi posao.

Umesto toga, naviknite se da odmah odvajate i sklanjate od sebe novac čim stigne plata. Bar pet odsto možete odvojiti od plate. Stavite to ili na drugi račun ili ispod jastuka. Nije važno gde – samo odvojite.

Učite na svojim greškama

Svi smo imali mnogo pogrešnih procena u životu, nekada smo platili ručak koji nije ukusan, a nekad odeću koju nikada nismo ni nosili. Mada, ima i onih koji ulože u stan koji im se kasnije ne sviđa.

Iz svake greške naučite nešto novo. Naučite se smirenosti i skromnosti, ali i sposobnosti da okrenete novi list bez mnogo žaljenja za bačenim novcem. Bilo je što je bilo, a sada triput merite jednom secite.

***

Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram