Četiri najčešće greške koje pravimo kada vaspitavamo psa

pas
Greške koje pravimo kada vaspitavamo psa, Foto: Peter Amend / ImageSource / Profimedia

Ignorisanje nije baš najbolja ideja, a neke reči koje su nama savršeno jasne njih samo zbunjuju.

Pitajte bilo kog odgajivača pasa ili veterinara i oni će vam reći da je trening koji se bazira na nagradama najbolji za psa, prenosi Jutarnji.hr.

Poslastice su bolje od toga da psa nikako ne nagradite. Naravno, svaki pas je jedinstven, pa vlasnik mora utvrditi šta je za njega najbolja nagrada: da li je to keks, igračka ili maženje. U svakom slučaju, psa bi trebalo naučiti da se pravilno i lepo ponaša. Postoje reči koje nama prirodno dolaze, ali kod pasa one funkcionišu baš, jer oni ne znaju na šta točno mislite.

Jedna od tih reči koje ne razumeju je naša omiljena „NE“. To je problematično zato što je prilično neodređeno. Nama se čini jasno, ipak njima nije. Koje ponašanje pokušavamo zaustaviti? Na primer: pas žvaće cipelu. “Ne” se može odnositi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mesto na kojem vaš pas sedi.

Nemoguće je da vaš pas razlikuje na šta tačno mislite. Što je još važnije, reč “ne” ne govori vašem psu šta umesto nje želite da učini. Alternativno, naredbe poput “pusti” ili “sedi” podstiču određeno ponašanje koje pas može usvojiti ​​umesto onoga što radi. Urbani trening pasa smatra da izgovaranje “ne” može pojačati loše ponašanje jer pas dobija vašu pažnju. Čak i ako je to negativna pažnja, nema veze, obraćate pažnju na njega i njemu je to super.

Potom, tu je vikanje. College of Behaviour Animal primećuje da psi nemaju istu logiku i sposobnost razmišljanja kao ljudi. Vikanje uopšteno ili vikanje na psa može kod njega izazvati strah – od vas, njihove okoline, određenih ponašanja – pa čak i dovesti do reaktivnog ponašanja. Takođe, vikanje je previše neodređeno. Vikanje na psa neće ga sprečiti da sledeći put iozgrize tu cipelu. Jednostavno će to učiniti tamo gde ga ne možete videti.

Tu je i naredba „dođi“ koja ima veze s nečim lošim. Recimo, vlasnik pozove psa da “dođe” kad je vreme za kupanje, odlazak veterinaru ili bilo koje drugo neugodno iskustvo koje povezuje s, pa, neprijatnim iskustvom. To je poput dečaka koji je vikao „vuk“: Ako previše puta zavarate svog psa da pomisli da će dobiti poslasticu, a u stvari ga vodite veterinaru, prestaće da dolazi kad ga zovete. Možda neće verovati ni ostalim naredbama koje mu kažete.

Poslednja  problematična stvar je – ne raditi ništa. Ignorisati problematično pseće ponašanje je loše. Možda to funkcioniše kad ste kući, u okruženju koje mu je poznato, ipak napolju ono ne funkcioniše. Psa treba naučiti određenim naredbama, kako bi se mogla preusmeriti njegova pažnja u trenucima kada vlasnik proceni da neko ponašanjem nije prihvatljivo.

***

Bonus video: Pećina Son Dong – najveća na svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram