Kakve su osobe koje nose ime Jelena

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ime Jelena nastalo je od grčke reči helios, koja označava sunce, sunčevu svetlost, sunčev zrak. Od ovog imena izvedena su imena Ela, Elena, Jeka, Jelenica, Jelica, Jelenka, Jeca, Jecka, Lela, Lena, Lenka, Lenče, a slično je ime Helena.

Roditelji su kroz istoriju često birali ovo ime za svoje devojčice jer predstavlja ženu neverovatne lepote, vrckavosti i blistavosti. Od najstarijih pisanih izvora do danas, ime Jelena je veoma često kod svih hrišćanskih naroda. U Srbiji je od 2003. do 2005. bilo na desetom mestu po popularnosti.

Prema grčkoj legendi to je bilo ime Lepe Jelene, najlepše žene sveta, kćerke vrhovnog boga Zevsa i Lede. Homer u svojoj Ilijadi lepotu ove žene krivi za dugi i krvavi Trojanski rat.

Jelena je ime koje se nalazi u kalendaru pravoslavne crkve, zbog majke rimskog cara Konstantina Velikog. Smatra se da je njena uloga bila ključna u zaustavljanju progona hrišćana i širenju hrišćanstva, pa je proglašena za sveticu.

Njegova je majka bila čvrsta u odgoju, izrazito pravedna i svoju je reč koristila kako bi preobratila zle ljude i naučila ih kako da žive pravednijim životom. Njena poniznost bila je hvaljena u to vreme, a upravo su takve i današnje Jelene.

Jelena Đoković
Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Osobe koje nose ovo snažno žensko ime rođene su inicijatorke, neustrašive su, obično sve u životu žele da urade same i retko kad traže tuđu pomoć. Iako su malo grublje u izražavanju, uvek govore istinu, a sve što u životu rade, rade s dubljom svrhom i ciljem da nekome pomognu.

Jelene obično biraju i poslove koji uključuju pomaganje ljudima, a svoju čvrstu narav prenose i u vaspitanju. Mame Jelene su čvrste, teško popuštaju i znaju da stave sebe na prvo mesto. Njihova deca vrlo mlada postaju samostalna, a taktike koje primenjuju u podizanju mališana mogle bi da budu primer mnogim roditeljima.

Ako u svom životu imate jednu Jelenu onda kraj sebe imate osobu na koju se uvek možete osloniti.

Poznate i uspešne Srpkinje koje nose ovo ime su Jelena Đoković, Jelena Janković, Jelena Đokić, Jelena Stupljanin, Jelena Obućina, Jelena Mur, Jelena Tinska, Jelena Gavrilović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram