Kako veze na jednu noć utiču na mozak

Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Neobavezan seks nije dobar za vaše mentalno zdravlje.

Svi smo čuli za izraze “veza na jednu noć” i “prijatelji sa povlasticama”. Svuda oko nas se provlači ta tema, počevši od Samante iz “Seks i grada” pa sve do srednjovekovnih susreta u “Igri prestola”. Mi sve te stvari upijamo i sigurno je da ta kultura i te kako utiče na to kako formiramo neke odnose.

Istraživanje u kom je učestvovalo 4.000 studenata pokazalo je da oni koji su nedavno imali seks na jedno veče, imaju daleko manji nivo samopoštovanja i da su manje srećni. Takođe su prijavili viši nivo anksioznosti i depresije!

Zašto je to tako? Ako je neobavezni seks dobar i ako ga generalno podržavamo kao normalnu aktivnost, zašto se ljudi osećaju loše nakon njega?

Postoje mnoge studije koje se bave ovom temom i jedno od njih objašnjava na biološki način kako seks na jedno veče utiče na naš mozak.

Naš mozak tokom seksa ali i tokom grljenja, ispušta razne hormone koji imaju za cilj da nas povežu. Jedan od glavnih se zove oksitocin, koji se često naziva i “hormon ljubavi”. Smatra se da oksitocin u velikoj meri doprinosi međuljudskoj vezi, bilo da se radi o novopečenoj mami i njenoj bebi ili o vezi između romantičnih partnera. I žene i muškarci oslobađaju oksitocin tokom seksa, a muškarci takođe oslobađaju vazopresin. Vazopresin se može smatrati “zaštitinim hormonom” i zbog njega muškarci žele da zaštite svoje partnerke i drže druge udvarače podalje.

Ovo hemijsko vezivanje takođe nosi sa sobom upozorenje. Ako nismo pažljivi, hemikalije u našem mozgu mogu nadjačati naše rasuđivanje. Nakon seksa naša percepcija je izmenjena i često se dešava da stvorimo iluziju o osobi sa kojom smo spavali.

Uprkos tome što nas uzbuđuje da imamo neobavezni seks, on je samo “mamac i prekidač” za naš mozak. Mozak misli da je našao ono što je tražio ali čim oksitocin nestane, osećamo se zbunjeno i tužno.

Istina je da svi čeznemo za ljubavlju i vezom i društvo nas konstantno pritiska da budemo seksualno aktivni ali biologija ne laže; zbunjujemo svoj mozak kada imamo intimni odnos sa ljudima koje smo tek upoznali. Dakle, dajte vremena odnosu da razvije, sigurno ćete biti zadovoljniji kada se stvari odvijaju postepeno.

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram