Kako da hendluješ ljude koji ti isisavaju energiju

Emocionalni vampiri
Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Znate one osobe koje se stalno na nešto žale i uvek imaju nerešiv problem? Posle njih se osećate kao isceđena krpa. Evo kako da vam ne isisaju svu energiju kad ste s njima.

Ne nudite im rešenje

Kad vam se neko požali na problem, ne trudite se da ga rešite. Podržite tu osobu emotivno, ali znajte da joj niste ni terapeut ni roditelj. Ohrabrite je da sama donose odluku jer ona zna šta je najbolje za nju.

Predložite stručnu pomoć

Ako se vaša prijateljica stalno žali na svoj život, uvek je nesrećna zbog nečega, a tome kao da nema kraja, možda joj je potrebna pomoć psihologa. Vi možete da joj privremeno pružite emotivnu podršku, ali to neće dugoročno rešiti ono što je muči, pišu na sajtu Bright Side.

Smanjite kontakt

Probajte da smanjite vreme koje provodite sa onima koji vam isisvaju energiju. Ne morate da odgovorite na svaku poruku odmah, rano ujutru ili kasno uveče. Ako vam dođe na vrata, recite toj osobi da ćete je saslušati, ali da nemate mnogo vremena. Tako nećete ispasti loš prijatelj, samo ćete više ceniti svoje vreme i energiju. I postavite granice – fino joj stavite do znanja šta se može, a šta ne.

Distancirajte se

Ako osetite da odnos sa osobom koja vas iscrpljuje ima vrlo negativan uticaj na vas, dobra ideja je da prestanete da kontaktirate s njom. Takve toksične veze vam nikako ne trebaju, posebno ako toj osobi služite samo da bi se ona osećala bolje.

Posvetite se sebi

Ako biste ipak da se nađete osobi koja vas iscrpljuje, ne zaboravite da odvojite vreme samo za sebe. Radite nešto bez nje, a što vam godi. Izolujte se od njenih problema i pitanja kako da ih rešite.

Ostanite smireni

Neki ljudi se ne žale, već se stalno hvališu, što takođe ume da vrlo umori. Žele da se osete važno i potrebnna im je emotivna potvrda. U tome nekad čak potcenjuju druge. Ako vam neko traći vreme i cedi energiju, pokušajte da ne reagujete agresivno. Prvo kažite nešto fino, pa onda provucite svoju poentu.

Pravite se da vam je dosadno

Ako biste da vas takve osobe manje cede, ne pokazujte emocije kad vam nešto pričaju jer njima treba vaša emotivna reakcija. Odgovarajte kratko i jasno. Čak se ponekad malo pretvarajte da vam je dosadno, da ste umorni ili da vam nije najbolje i, kad vide da ne dobijaju od vas ono što im treba, ostaviće vas na miru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram