Četiri negativne emocije koje vam zapravo mogu pomoći

Psihologija i astro 25. nov 202108:09 > 09:31
inteligentni ljudi
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bez sumnje, svi se trudimo da damo sve od sebe da postignemo optimalnu sreću. Ljubav prema sebi postaje praksa za mnoge od nas u svakodnevnom životu. Međutim, ponekad su negativne emocije upravo one koje su najefikasnije za lični rast i razvoj.

Negativne emocije predstavljaju prirodnu reakciju vašeg tela na nešto što nije u redu. Ukoliko osvestite ovaj negativni impuls, bićete u stanju da lakše uspostavite vezu između toga što osećate i signala koje vam telo šalje. Kada dođe do negativnog emocionalnog stanja, pojedinci imaju tendenciju da isto ignorišu. Ipak, dugoročno ignorisanje i bežanje od negativnih emocija samo će vam stvoriti dodatni problem jer će se one vremenom nagomilati, a tada će vam biti mnogo teže da se sa njima suočite, pišu na sajtu City Magazine.

Istraživači su ispitivali odnos između negativnih emocija i dostignuća odraslih. Otkrili su da nam doživljavanje negativne strane spektra emocija omogućava da učimo i rastemo. Priznavanje i prihvatanje negativnih emocija može imati pozitivan uticaj na vaše mentalno i emocionalno blagostanje.

Suočavanje sa strahom

Naša tela su evolucijski razvijena tako da nas štite i omoguće opstanak putem straha. Da nismo iskusili strah, mogli bismo završiti u opasnim i vrlo riskantnim situacijama. Strah dolazi u najrazličitijim oblicima, ali neki od njih mogu nam pružiti sigurnost, pa čak i motivaciju. Život nam povremeno servira neprijatne situacije. Međutim, ako postanemo dovoljno snažni da se suočimo sa svojim strahovima, možemo prevazići različite prepreke. Osećaj da smo ugroženi stavlja nas u poziciju da moramo doneti odluku, i to obično brzo. Strah jača naša čula i svesnost, omogućavajući nam da efikasno rešimo svoje probleme.

Frustracija

Kad god se osećate frustrirano, odvojte minut za sebe i zapitajte se: „Zašto sam ljut? Šta je izvor moje frustracije?” Istražujući ovu emociju, možete shvatiti šta treba promeniti u vašem životu. Niko ne želi da se oseća besno ili isprovocirano. Kada saznate šta vas frustrira, možete da prihvatite situaciju takvu kakva je ili da je ignorišete. Frustracija nam omogućava vežbanje strpljenja i tolerancije – ključnog elementa za samorast i razvoj.

Anksioznost

Anksioznost je prirodna reakcija naših tela na životne događaje i može biti posledica preispitivanja. Osećaj anksioznosti nije prijatan, ali u određenoj meri može biti koristan. Kad god osetite da vas hvata uznemirenost, usredsredite se na sadašnji trenutak. Anksioznost nas motiviše da istražujemo prirodu onoga što čini da se osećamo neprijatno i pruža nam šansu da to prevaziđemo. U nekim slučajevima, anksioznost može zapravo dovesti do boljeg učinka. Studija je pokazala da su sportisti koji su se osećali anksiozno pre takmičenja pokazali poboljšane rezultate. Dakle, usmerite svoju anksioznost ka samopoboljšanju.

Krivica

Krivica je način na koji naše telo pokazuje da smo učinili nešto pogrešno. Naše greške spoznajemo kroz snažan osećaj krivice koji prolazi kroz celo naše telo. Koliko god vam se mogla činiti neprijatnom, ova negativna emocija omogućava nam da učimo iz prošlosti da bismo postupili ispravno u budućnosti. Niko nije savršen. Svi mi imamo svoje mane, ali ključno je da ih priznamo. Krivica podstiče samorast jer priznajući sebi da smo učinili nešto pogrešno, smanjujemo šansu da istu grešku ponovimo u budućnosti. Bitno je da priznate sebi da ste pogrešili i da oprostite sebi. Na kraju, ne zaboravite – negativne emocije su zdrave za vas. Zato ih prigrlite i pretvorite u nešto pozitivno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Najinteligentniji ljudi sveta