Časti samu sebe svake nedelje da bi duže trajala

Zabava
Foto: Everynight Images / Alamy / Profimedia

Kada primimo nagradu, stimulišu se određene reakcije u našem mozgu i aktivira se centar za zadovoljstvo. Sistem nagrađivanja mozga može biti aktiviran bilo čime - hranom, seksom, zaljubljivanjem, šopingom, muzikom, alkoholom, pa čak i Instagram lajkovima.

Nagrade obično podstiču mozak da želi da čini više stvari koje stvaraju osećaj zadovoljstva, prenosi Poosh.

Na primer, ako nagradite sebe svaki put kada odete u teretanu, zbog te nagrade vaš mozak će vremenom da prepoznaje ovakve radnje kao vredne ponavljanja. Treniranje ili bilo koja druga aktivnost tada postaju nešto za šta je mozak motivisan da radi. I takvim sistemom lakše stvaramo dobre navike.

Sistem nagrađivanja možete uključiti u svaku sferu svog života. Pratite tri koraka:

Izaberite ponašanje/naviku koju želite da uspostavite

Odaberite koja će nagrada pratiti ispunjenje te radnje

Ponavljajte taj šablon radnje i nagrade da biste pojačali efekat

Primeri koje možete da primenite

Lični razvoj: Obavežite se da ćete ispunjavati neku novu zdravu naviku poput vežbanja tri puta nedeljno ili uzimanja suplemenata svaki dan. Zatim, se počastite i nagradite nekim poklonom, bjuti tretmanom ili obrokom u restoranu. Možete nagraditi i pozitivne promene u svom svakodnevnom ponašanju. Na primer dajte sebi self-care dan svaki put kada ispoštujete svoje granice ili odolite toksičnom bivšem koji pokušava da stupi u kontakt sa vama.

Veze i odnosi: Nagradite pažljivo i saosećajno ponašanje, ili zdravu komunikaciju, tako što ćete partneru napisati lepu poruku ili isplanirati dejt veče samo za vas dvoje.

Roditeljstvo: Kada vaši mališani ispune svoje obaveze, častite i njih i sebe – organizujte filmsko veče sa kokicama ili ih odvedite na kuglu njihovog omiljenog sladoleda.

Na poslu: U svoj telefon ili kalendar unesite spisak onoga što treba da uradite, i tako osetite instant zadovoljstvo svaki put kad precrtate obavljenu stavku.

Korišćenjem sistema nagrade ne samo da se motivišete da ispunjavate svoje nove zdrave navike, nego imate i validan razlog da u svoj život unesete još malo zadovoljstva i radosti. Nagrađivanje ne mora da bude uvek nešto skupo. Jednostavno odvojite vreme za sebe i udelite sebi znak pažnje. Tako ćete svaku nedelju završiti kao pobednica.

***

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram