3 načina na koje vam vaše telo govori da je vreme da date otkaz

Foto: Shutterstock

Nije lako, ali slušajte sebe.

Odluka o tome kada treba napustiti posao može biti komplikovana, posebno u današnjoj ekonomskoj situaciji. Svima je potreban posao. Ponekad čak radimo i nešto što nije naš prvi izbor, a pronalazimo više zadovoljstva u volontiranju ili hobijima. Ali ako se nalazite u situaciji u kojoj se suočavate sa zlostavljanjem, osećajem nevrednovanja i iskorišćavanja ili slabom platom, verovatno se pitate da li bi trebalo da napustite posao.

Evo tri načina na koje vam vaše telo poručuje da treba da napustite posao:

Vaše telo (senzacije)

Foto: Credit line: Alina Buzunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada obratite pažnju na senzacije u vašem telu, one vam daju nagoveštaj koliko ste pod stresom. Ako osećate tenziju u mišićima, mučninu u stomaku, glavobolju ili slabost, to su znakovi da vas posao emocionalno, mentalno i fizički iscrpljuje.

Razgovarajte sa šefom, menadžerom ili predstavnikom sindikata (ako se osećate bezbedno) o rešavanju svojih briga. Obavezno postavite vremensko ograničenje.

Ako počnete da vidite poboljšanje u roku od mesec dana, možda vredi ostati. Međutim, ako se ništa ne menja, vreme je da se pripremite za odlazak.

Niko vas ne poznaje bolje od vas samih. Ne dozvolite bilo kome – ni porodici ni prijateljima – da vas nateraju da radite nešto što nije zdravo za vas. Vaše telo će vam signalizirati kada ste na pravom putu.

Vaše srce (emocije)

Vaše emocije vam mogu puno reći o tome kada treba da napustite posao.

Prvo, treba da razlikujete ono što mislite da osećate od vaših pravih osećanja. Pretpostavimo da imate poteškoće u imenovanju svojih emocija.

Kada sedite sa stopalima na podu i opušteni ste, pokušajte da stavite ruku preko područja srca. Da li osećate toplinu ili hladnoću? Ako osećate hladnoću, možda se osećate tužno, ljuto, frustrirano ili nesrećno. Ove emocije vam govore da nešto nije u redu u vašem životu.

Ako ih doživljavate svakodnevno, treba nešto da uradite u vezi s tim. Što duže čekate da se bavite tim emocijama, to će biti gore.

Ako je vaše srce toplo, možete se osećati radosno, srećno, zadovoljno i ispunjeno. Ako osećate mir u svom telu, većinu vremena verovatno ste na pravom putu. Znaćete da ste voljeni i verovatno imate posao koji vas zadovoljava.

Vaš um (razum)

Verovatno imate mnogo toga na umu. Mnogi ljudi provode previše vremena brinući se o prošlosti i budućnosti. Miran um će vam pomoći da znate kada da napustite posao. Zaglavljenost u prošlosti ili budućnosti otežava vam da znate šta se dešava u sadašnjem trenutku. Ako pokušavate da odlučite da li da napustite svoj posao, treba da slušate svoj unutrašnji glas. Unutrašnji glas možete čuti samo kada niste ometeni.

Najbolji način da umirite svoj um je neka vrsta meditacije, ona dolazi u mnogim oblicima.

Postoji mnogo odličnih aplikacija koje vam mogu pomoći sa vođenom meditacijom. Možda volite da šetate, radite u bašti, ili slušate muziku da biste umirili svoj um. Pronađite ono što je najbolje za vas.

Budite oprezni prema glasu vašeg unutrašnjeg kritičara, jer može pokušati da interveniše da vas zadrži na poslu koji vam škodi. Ovaj glas je glasan, kritičan i ponižavajući. Kada je tvoj um tih, biće mnogo lakše da shvatiš da li je vreme da odeš. Znaćeš.

***

Bonus video: Senidah i Lepa Brena Dvougao

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram