Posle analize 40.000 parova, psiholozi pronašli reč koja može da spase brak

Marko Jarić
Foto: BO / The Photo One / Profimedia

Šta ako bi jedna reč mogla da promeni tok vaše veze?

Jezik i reči koje koristite kada razgovarate sa partnerom uvek su važni. Oni su u osnovi toga koliko će vaša veza biti uspešna. Reči mogu bukvalno da sačuvaju ili unište vezu.

Nakon proučavanja 40.000 parova, psiholozi dr Džon Gotman i dr Džuli Švarc Gotman otkrili su jednu reč koja može značajno doprineti uspehu svake veze:

„Hvala.“

Prva stvar koju svi želimo u našim odnosima je da budemo cenjeni. Želimo da naši partneri primete stvari koje radimo za njih. Želimo da naši napori budu priznati. Želimo da budemo primećeni.

Jednostavno „hvala“ radi posao.

„Lako je upasti u zamku da vidite samo ono što vaš partner ne radi. Razvijate narativ u kom ste vi osoba koja ulaže sav trud i počinjete da verujete da je to istina“, kažu Gotmanovi.

Stvari koje naši partneri rade za nas uzimamo zdravo za gotovo

Kažemo „hvala“ kada nam kolega ili prijatelj donese šoljicu kafe ili nam pridrži vrata, ali kada naši partneri urade istu stvar, mi prećutimo svoju zahvalnost.

Razmislite o svim malim i promišljenim gestovima koje vi i vaš partner radite jedno za drugo. Na primer, svako jutro možete da mu skuvate kafu. On može da vam skuva jelo koje volite da jedete svaki put kada se osećate loše. Koliko je teško reći hvala na takve gestove? Ta reč nije rezervisana za neke posebne prilike.

Istraživanja su pokazala da romantični partneri koji izražavaju zahvalnost imaju više od tri puta manje šanse da raskinu. Druga studija sugeriše da osobe koje se osećaju cenjenima od strane svojih partnera imaju bolje odnose i otpornije su na unutrašnje i spoljašnje stresore.

Evo nekih situacija u kojima vi ili vaš partner možda ne kažete hvala jedno drugom, ali bi trebalo:

Za svaku sitnicu koju učinite jedno za drugo u toku dana

Kada dobijete iskreni kompliment

Kada neko od vas bude strpljiv (na primer kada zakasnite)

Kada podržite jedno drugo, posebno u teškim ili napornim trenucima

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram