Za glumicu koja je oživela Doroti, „Oz“ je bio pravi pakao

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Džudi Garland postala je legenda nakon svoje uloge u "Čarobnjaku iz Oza" iz 1939. godine. Međutim, iza ovog kultnog ostvarenja krije se mračna priča o zlostavljanju.

Garland je debitovala u pozorištu sa samo dve godine – pa je kao dete gurnuta u industriju zabave. Bila je još maloletna kada je izašao slavni film, imala je samo 17 godina, a dok su snimali, imala je tek 16, piše Večernji.

Međutim, glumica je tokom snimanja nabacila nekoliko kilograma zbog čega su je šefovi studija odmah stavili na dijetu, a čak su joj davali i duvan kako bi suzbila glad. To nije sve što su joj davali dok je snimala.

Naime, mladoj su glumici davali i amfetamine kako bi ostaala što duže budna, a sve kako bi što više scena snimili u jedan dan. Kasnije je zbog toga morala da dobija i doze barbiturata, tj. sedativa koji bi poništili učinak amfetamina i dopustili joj da napokon zaspi.

Njn bivši suprug Sid Luft godinama kasnije progovorio je o ponašanju glumaca angažovanih za uloge “munchkinsa“. Tvrdio je da su često bili pijani ili mamurni na setu pa su takvi maltretirali maloletnu glumicu.

Ali, njeni su problemi počeli i pre snimanja slavnog filma. Roditelji je zapravo nikada nisu želeli – pa je očeva želja bila da majka pobaci. Kada im je rečeno da je pobačaj prevelik rizik za majku, odustali su.

Njeni roditelji nisu imali dobar odnos, ali otac ju je podržavao u glumačkoj karijeri, dok majka ne toliko. Nakon smrti oca 1935., njen odnos s majkom postao je sve gori. Prema nekim medijima, majka joj je davala pilule kad je imala samo 10 godina, a postala je zavisna u kasnim tinejdžerskim godinama.

Turbulentna karijera prepuna zavisnosti u kombinaciji s nestabilnim odrastanjem na kraju je postala previše za megazvezdu. Umrla je kad je imala 47. godina. Njen peti suprug Miki Dins 1969. godine našao je njeno telo u zaključanom kupatilu, a kao uzrok smrti navedeni su barbiturati.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram